Gröhling (SaS): Chceme meniť a sfunkčniť duálne vzdelávanie

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

„Preto predkladáme návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá umožní žiakom zapájať sa do duálneho vzdelávania aj v neskorších ročníkoch, zjednoduší zapojenie menších podnikateľov a tiež zníži byrokraciu spojenú so zapojením sa do duálneho vzdelávania,“ poznamenal Gröhling.

V systéme duálneho vzdelávania je celkovo zapojených necelých 1600 žiakov, čo tvorí len 2% všetkých žiakov prvého a druhého ročníka stredných odborných škôl. Každoročne vznikne viac miest, než sa zapojilo žiakov, čím ponuka prevyšovala dopyt. „Tento projekt preukázateľne nedosiahol výsledky, ktoré sa od neho sľubovali. Keď už sa naň vynaložilo veľké úsilie a financie, mali by sa zaviesť potrebné zmeny na jeho zefektívnenie,“ hovorí Gröhling.

Gröhling navyše chce zákonne definovať kariérové poradenstvo, ktoré momentálne absentuje na školách. „Zjednocujeme pozíciu kariérového a výchovného poradcu pod školského poradcu. Rovnako chceme presadiť zmeny na zlepšenie informovanosti rodičov, žiakov a škôl o uplatnení v jednotlivých odboroch a na jednotlivých školách,“ uviedol poslanec.

- Reklama -