Gergeľová (SNS): Sila človeka spočíva v jeho konaní

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Ľahšie je dvihnúť ruku než láskou presvedčiť. Ľahšie je prikázať ako potlačiť svoje ego. Je jednoduché konštatovať ak dôsledky sa ma netýkajú.

Sila človeka spočíva v tom keď môže svojou mocou a bohatstvom konať vo svoj prospech – ale predsa v ňom zvíťazí konanie hodné človeka. V dnešnej uponáhľanej dobe je oveľa jednoduchšie v sebe pestovať zlosť, no silou ľudskosti je hájiť dobro v pokore života. No je načase, aby sme dokázali konať srdcom a rozumom.

Osočovanie, unáhlené odsudzovanie bez pochopenia inakosti nás vedie zlou cestou. Bolo by správne uvedomiť si, že každý z nás je iný. Sú ľudia, ktorí sú slabí a nemajú odvahu vo svojom konaní využiť slobodu dostatočne. Vyhovuje im bezpečie, istota a starostlivosť. Opakom sú tí, ktorí nechcú byť viazaní a sú sebestační. V slobodnom konaní majú možnosť sebanaplnenia. Ich slobodné konanie však nesmie narúšať slobodu iných a rozosievať nadradenosť.

Výzvou konať správne má byť to, že odvážnejší a priebojnejší by sa mali tešiť, že majú príležitosť viac pomôcť slabším. Slabší nemajú mať pocit menejcennosti a hanby – majú tiež svoj obrovský duchovný i osobnostný význam pre ostatných. Nie každý remeselník si vie poradiť so všetkými úradníckymi problémami. A tak je to aj s úradníkmi, ktorí nie sú zdatní v remeselnej práci. Práve preto sa dopĺňame. Každý z nás na tomto svete ma svoje jedinečné postavenie a treba si vážiť každého kto koná slušne.

Zohrávame význam ako celok. Každý z nás je užitočný, no užitočnosť pramení z pomoci iným a pochopenia inakosti, že nie všetci máme rovnaké vlastnosti danosti. Preto sa vyhýbajme moralizovaniu, nikam nevedie, je zbytočné. Záleží vždy od nás, ako sa k iným postavíme, pochopíme ich, rozhodneme konať. V tom je sila človeka. Konania vedúce ku konfliktom v priamom prenose – toho máme dosť. Nezaujímajú nás žabomyšie vojny pred kamerou či za ňou. Priestor majú mať tí, ktorí sa neboja konať slušne, čestne, spravodlivo a zodpovedne, a obhájiť iného nie zbraňou, ale ľudskosťou.

(Autorka je podpredsedníčka Krajskej rady SNS Košice.)

- Reklama -