Gergeľová (SNS): Etika v ekonomike a firmách je dôležitá pre náš štát

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Trhovým mechanizmom štát stratil kontrolu. A nemôže pokryť rezervy v zdravotníctve, sociálnych službách… a podobne veď má menej zdrojov. Možné riešenie ponúka koncepcia Guntera Pauliho. Ak by sa vládne stimuly od veľkých korporácií presunuli do podpory lokálnych, malých, rodinných podnikov získali by naši ľudia nie len pomoc od svojho štátu, ale na oplátku, by sa odmenili poctivou prácou. Keď sa na to pozriem v rámci etiky sociálnych dôsledkov vidím, stabilnejšie zabezpečujú zamestnanosť nemajú úmysel zbaliť sa zo dňa na deň. Dá sa pomôcť najodľahlejším regiónom . Myslím si, že dôvera v našich ľudí je na mieste.

Aj v rámci narastajúceho extrémizmu, kde sa vôbec nemôžeme čudovať ak sa stráca stredná vrstva. Ďalším z dôvodov je etika potravín znova prichádzame nato po rôznych kauzách s mäsovými výrobkami. Keď mi pred pár rokmi vraveli, že povolaním budúcnosti bude poľnohospodár tomu som neprikladala takú váhu akú si dnes naša zem zaslúži. Položme si otázku, ak by skrachovali automobilky, aký máme ako krajina plán B ? Priemyselné parky nemôžu byť ako kobylky. Ale vrátim sa k vzorcom správania prečo má byť založené na etických princípoch ? Aj tieto veľké korporácie a firmy sú súčasťou spoločnosti, ak budú v rámci svojich možností investovať do vzdelávania, životného prostredia a vôbec správať sa eticky k svojim zamestnancom, pomôžu nie len sebe. Je len na firmách či spália mosty v podobe korupčných afér, alebo ukážu druhú mincu motívu podnikania.

Podnikať znamená mať slobodu, kreativitu, napĺňať si svoj sen prostredníctvom filozofie podniku, pomáhať iným, flexibilný čas a radosť, že po mne ostane niečo pekné. Verím, že sa nájde priestor na túto diskusiu.

- Reklama -