Galko (SaS): Keď prežije Kaliňák, prežije v koalícii každý minister

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

Vládna koalícia nám opätovne zabránila a naďalej nám bráni v našom ústavnom práve zvolať a absolvovať do 7 dní akúkoľvek schôdzu na vyslovenie nedôvery členovi slovenskej vlády. Otvorenie schôdze a jej následné prerušenie a presunutie o niekoľko mesiacov je vážny precedens do budúcnosti. Schôdzu o odvolávaní Roberta Kaliňáka začiatkom júla predseda NR SR Danko prerušil kvôli transparentu Igora Matoviča a schôdzu o odvolávaní Roberta Fica poslanci koalície odsabotovali, lebo chceli ísť na dovolenky. Napriek tomu, že boli v práci, tak sa neprezentovali, takže táto schôdza ani nezačala.

Definitívna tma

V utorok, 6.9.2016 začalo riadne rokovanie NR SR. Hneď na začiatku schôdze sme podali niekoľko procedurálnych návrhov, aby bola schôdza prerušená a rokovalo sa najprv o odvolávaní Roberta Kaliňáka a Roberta Fica. Avšak obrnený koaličný transportér zafungoval spoľahlivo – naše návrhy boli zmietnuté silou jeho väčšiny.

Vieme, prečo to robia. Vieme, prečo tie schôdze odďaľujú. Mylne sa domnievajú, že ak využijú tieto týždne na určité marketingové aktivity, ako je napríklad predložený (mimoriadne deravý) tzv. protischránkový zákon alebo zákon o zákaze hliadok vo vlakoch, zvýšenie spotrebnej dane na tabakové výrobky a podobne, o ktorých rokujeme, záujem občanov Slovenska o kauzu Fico – Kaliňák – Bašternák – Smer sa zníži.

Odkladanie parlamentnej schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi Kaliňákovi a premiérovi Ficovi je výsledkom paniky v koaličných radoch, podľa ktorých sa nepekná realita vymaže tým, že sa občanom zapchajú oči a uši. Bašterákovci chcú jednoducho túto tému prekryť a odkloniť od nej pozornosť.

Lenže poslanci vládnej koalície si pri týchto naivných, nedemokratických a poburujúcich obštrukciách, ktoré robia, neuvedomili jednu zásadnú vec – že prekročili rubikon. Nielen, že sami páchajú zločiny alebo ich kryjú, ale vystavali súdržnosť koalície na likvidácii demokracie v priamom prenose, čím uvrhli parlament do tmy. Pretože ak v budúcnosti ktorákoľvek koaličná väčšina nejakú mimoriadnu schôdzu o odvolávaní člena vlády otvorí, ihneď preruší a presunie nie o niekoľko mesiacov ale rokov, napríklad aj na koniec volebného obdobia, nikto z tých 83 poslancov dnešnej koalície, čo sa na tomto precedense podieľali, nebude môcť povedať ani slovo. A to bude koniec demokracie na Slovensku. A ešte jedna vec: keď prežije Kaliňák, prežije v koalícii každý minister. Takže hor sa do drancovania verejných zdrojov!

„Použitá“ Žitňanská

U ľudí typu Robert Kaliňák sme nemali žiadne očakávania, ale to, že sa na takéto niečo nechala použiť napríklad Lucia Žitňanská, vyvoláva znechutenie a sklamanie nielen nás, ale aj tisícov a tisícov ľudí na Slovensku, ktorí situáciu sledujú.

Lucia Žitňanská v týchto dňoch napríklad úplne zbytočne vyjadruje nevôľu nad sudkyňou, ktorá nechcela predviesť na súd Roberta Fica, ktorý pohŕda súdom a nepreberá si ako svedok poštu s vysvetlením, že “je to premiér a neurobila by to ani poslancovi.“ Zbytočne aj vyjadruje rozčarovanie nad tým, že policajti (patriaci pod Kaliňáka) nestíhajú poslanca Mazureka za nejaké jeho výroky. A zbytočne aj chodí do NR SR s nejakým protischránkovým, či inými zákonmi.

Vláda môže vygenerovať ľubovoľné množstvo zákonov a priniesť ich do NR SR. Pokiaľ sú pri moci ľudia, pre ktorých zákon neplatí, nezmení sa nič. Pokiaľ majú nejaké zmeny nastať, nemôžu ich realizovať ľudia typu Robert Kaliňák alebo Robert Fico, s ktorými Lucia Žitňanská sedí vo vláde a mlčí v prípade Bašternáka. Preto jej nikto neverí.

To je však stále len viera či „neviera“ v jednu ministerku, ktorá si ničí povesť. Ale tma, do ktorej uvrhli v týchto dňoch poslanci koalície nielen parlament, ale aj celé Slovensko, je niečo viac. Je to tma, ktorú raz budeme všetci trpko ľutovať.

Autor je exministrom obrany a podpredsedom SaS.

 

- Reklama -