Galko (SaS): Áno, už sa ten Ficov koráb potápa

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

K tomu, že dve koaličné strany – Sieť a Most – Híd, zradili svojich voličov, sa už nie je potrebné vracať. Za zmienku však stojí to, že Radoslav Procházka v aktuálnom rozhovore usvedčil seba, Bélu Bugára, Luciu Žitňanskú a spol. zo lži. Vláda nevznikla ako „hrádza voči extrémizmu“, ako si to nešikovne snažili predstavitelia týchto strán komunikačne nastaviť, ale z úplne prozaického dôvodu. Robert Fico im povedal, že ak s ňou nebudú súhlasiť tak, ako ju on chce, teda aj s postami, ktoré chcel – vrátane Kaliňáka na ministerstve vnútra, môžu sa ísť pripravovať na predčasné voľby. Čiže im nešlo o nič iné, tobôž už nie o niečo vznešené, ako len o miesto pri koryte.

Šialená situácia 5 mesiacov po voľbách

Pozrime sa na ten absurdný obraz: Poslanecký klub vládnej strany Sieť, ktorý ani nevznikol, lebo sa rozpadli hneď po voľbách, sa rozpadol druhý raz. A päť „sieťkarskych“ oportunistov prebehlo do Mostu. Bývalý predseda tejto strany, ktorý to všetko spôsobil, si vyhliadol výnosný flek v Luxemburgu a chce sa tam rýchlo odpratať. Ešte nikdy v histórii našej krajiny sa nestalo, aby sa takéto mocenské prevraty, morálne pády a drzosti udiali v tak krátkom čase.

Procházka a Brecely

Prvý oklamal každého, koho stretol. Oklamal Sulíka, že nezaloží stranu, oklamal Kisku pri jeho podpore (!) v druhom kole. Novinárov a prostredníctvom nich širokú verejnosť klamal neustále – pri financovaní svojich kampaní. Oklamal vlastných spolustraníkov aj voličov, keď sľuboval, že nepôjde vládnuť zo Smerom. V podstate klamal programovo a neustále – ráno, na obed aj večer… Preto nemám pochopenie pre nadšenie niektorých ľudí, ako mu treba dať „druhú šancu“ a ako by bolo fajn, ak by získal stoličku sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu. Položme si otázku – preukázal tento človek nejaké morálne predpoklady pôsobiť v pozícii sudcu? Akéhokoľvek sudcu?

Roman Brecely celú smutnú situáciu okolo strany Sieť len dokreslil. Ponúknuť svoje kreslo po tom, ako mu zostali v NR SR len dvaja poslanci, bolo celkom sympatické a celkom dobre zvládol aj komunikáciu okolo odchodu piatich „hrnčiarovcov“. Ale oznámiť spolustraníkom a občanom Slovenska pár dní po svojom zvolení za predsedu, že jeho strana „zintegruje“ s niektorou (!) vládnou stranou – je divočina, ktorá sa nedá komentovať inak ako poloprocházkovsky – vám musí preskakovať, chalani.

Žitňanská, Šebej, Kresák

Čušia, kolaborujú, nekomentujú – a hlasujú. Tak, ako sa od nich očakáva. Či vo vláde alebo v parlamente. Kryjú Kaliňáka, kryjú Bašternáka a sú ticho. Už upustili aj od infantilných vyjadrení typu: „Treba to vyšetriť“ (Kaliňák Kaliňáka…), lebo im zrejme doplo, že už tým nie sú ani len smiešni, ale len smutno – trápni. Nekomentujú ani kupčenie s bývalými poslancami Siete. Tristné je, že prví dvaja menovaní čušia aj teraz – pri presadzovaní náhubkového rokovacieho poriadku, pomocou ktorého ide koalícia doslova devastovať práva opozície a tretí – Kresák, sa na tejto norme dokonca aktívne podieľa.

Títo traja ľudia sú učebnicovým príkladom, ako si môže niekto v priebehu pár dní nechať zlikvidovať dlhými rokmi starostlivo vybudovanú dobrú povesť.

Hrnčiar a Fedor a traja zničení

Politický komentátor Dag Daniš napísal, že Andreja Hrnčiara treba rátať za nulu – vraj, koho tento obchodník a politický fluktuant opustí, nič nestratí a ku komu príde, ten nič nezíska. Myslím, že to nie je tak celkom pravda. Hrnčiar spolu s Fedorom nie sú nuly. Oni sú totiž mínusy. Dokážu pošpiniť aj relatívne slušných ľudí. Som presvedčený, že neskúsení Csefalvayová a Janckulík si dodnes neuvedomujú, na čo ich Hrnčiar s Fedorom nakriatli a na čo ich to vlastne zneužili a naďalej zneužívajú. Napríklad taký „kandidát“ na predsedu Siete Adamčík sa už dnes za „skupinku“ ani nevyjadruje. Na kameru rozpráva výlučne Hrnčiar, sem-tam Fedor. Adamčík im poslúžil len ako vystrčená bábka, lebo tí dvaja nemali odvahu postaviť sa pred členov strany sami. Od kongresu už Adamčíka vystrkovať nepotrebujú a rokujú a riešia si všetko sami.

Fico, Danko, Bugár

Už ani nezakrývajú skutočnosť, že majú ľudí na Slovensku na háku a len presúvajú a modifikujú obchody svoje a obchody svojich oligarchov. Tým táto zombie vláda stačí. Napokon, inú nemajú. Ale iste ste si všimli, že podnikateľ Fiľo, podľa médií jeden z mecenášov Smeru, sťahuje svoju hlavný stan do Česka. Áno, už sa ten Ficov koráb potápa.

Predčasné voľby

Za tejto situácie by boli správne predčasné voľby. Bez ohľadu na hlasy, že „neexistuje alternatíva“ (čo navyše spochybňujem), bez ohľadu na prieskumy verejnej mienky (spomeňte si na tie z februára 2016).

Občania Slovenska rozhodli, že Most-Híd s odretými ušami prelezie do parlamentu a má nárok na 11, nie na 15 poslancov. A takisto rozhodli, že s ešte odretejšími ušami ich bude v NR SR zastupovať Sieť a nie Sieť „splynutá“ – je jedno s kým, ale nech je to niekto, kto jej ponúkne aspoň pár flekov v štátnej správe.

Žiaľ, ľudia, ktorí momentálne vedú Slovensko a o ktorých pojednáva tento text, sú ľudia, ktorí nespravia nič z čoho by neprofitovali. Tobôž nespravia niečo proti vlastným záujmom a to, že by v prípade predčasných volieb nieže vo vláde, ale ani len v parlamente viacerí z nich už neboli, je všetkým zrejmé. Preto predčasné voľby nebudú. Občania našej vlasti si budú musieť horký kalich zrady vypiť až do dna.

Ľubomír Galko, exminister obrany, podpredseda SaS

 

- Reklama -