Galek (SaS): Umieranie vo všeobecnom hospodárskom záujme

0
Karol Galek (SaS) (Autor: galek.sk)

Áno, opäť mám na mysli podporu výroby elektriny z domáceho uhlia. Elektráreň v Novákoch je druhým najväčším znečisťovateľom životného prostredia na Slovensku. Na jej prevádzku sa každý rok v cene elektriny vyzbierame takmer po 100 miliónov eur. Toto sa deje na príkaz ministerstva a so súhlasom vlády. Kým v minulosti sa takéto nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme vydávalo na rok, maximálne dva, exminister hospodárstva Vazil Hudák to pred svojím odchodom stihol zabetónovať až do roku 2030.

Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ uhoľnej elektrárne v Novákoch z týchto peňazí však nevidia ani cent. V tomto roku podľa regulátorom určenej ceny pre elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia pôjdu dokonca do mínusu. Sami by najradšej elektráreň dávno zavreli, žiaľ nariadenie je nariadenie.

Kde teda končí tých 100 miliónov eur? No predsa v baniach na hornej Nitre, ktoré sú jediným dodávateľom uhlia pre elektráreň. Iba pre zaujímavosť, ich hrubá marža je vďaka nariadeniu na úrovni 57%. Ide pritom o tie isté bane, v ktorých sa Robert Fico tak rád necháva fotiť spolu s baníkmi, obzvlášť ich riaditeľom Petrom Čičmancom. O koncovke týchto peňazí, ktorú mal v minulosti na starosti alobalový Jánoš sa dnes už iba taktne mlčí, keďže vyšetriť túto kauzu polícia odmietla.

Dobrou správou je aspoň to, že do roku 2030 má výroba elektriny z domáceho uhlia postupne klesať. Ďalšou zlou naopak to, že výška podpory, teda toho na čo sa všetci skladáme v cene elektriny bude postupne stúpať. Podľa odhadov možno až na úroveň 130 miliónov eur ročne. To je ako by ste liečili drogovo závislého zvyšovaním dávok. Inak ako závislé sa totiž bane, ktoré viac ako 95% svojho uhlia dodávajú na príkaz vlády Slovenským elektrárňam, nazvať nedajú.

Obmedzenie vydávania nariadení vo všeobecnom hospodárskom záujme, prehodnotenie už vydaných a regulácia cien uhlia ako komodity nám žiaľ tento týždeň koaličná väčšina s podporou kotlebovcov v parlamente neschválila. A to aj napriek tomu, že mantra o ohrození zamestnanosti v regióne už dávno neplatí. V priemyselnom parku v Prievidzi pribúdajú investori, v Nitre onedlho otvorí svoje brány rovnako štedro dotovaný Jaguár. Nové pracovné a investičné príležitosti by prinieslo aj urýchlené dokončenie napojenia na diaľnicu D1.

Útlm baníctva navyše podporuje aj Brusel. Na uzatvorenie 26 neefektívnych uhoľných baní v Španielsku bolo iba nedávno vyčlenených 2,13 miliardy eur. Súčasne až do roku 2020 máme možnosť čerpať príspevky na rekvalifikáciu a vzdelávanie. Baníci si zaslúžia lepšie a zdravšie pracovné prostredie.

Ak teda existuje možnosť ako výrazne znížiť počet úmrtí v dôsledku znečisteného ovzdušia, ako ušetriť 100 miliónov eur ľuďom a podnikateľom v cene elektriny, ako dať ľuďom viac a lepších pracovných príležitostí, ako zamedziť ďalším alobalovým kauzám, prečo to neurobíme? Alebo aspoň nezvážime? Opýtať sa treba 70 poslancov, ktorí sa pri hlasovaní o našom návrhu zákona o energetike zdržali a 22 poslancov, ktorí boli proti. Títo poslanci sú zo strán SMER-SD, Most-Híd, SNS a ĽS Naše Slovensko.

- Reklama -