Galek (SaS): Odkaz Ficovi – Neurážajte baníkov, Nitra nie je chránená dielňa

0
Karol Galek (SaS) (Autor: galek.sk)

Od začiatku decembra, keď sme kauzu otvorili, sa toho naozaj veľa udialo a ešte viac bolo povedané. Z kotla horiaceho bez povolení a limitov v uhoľnej elektrárni v Novákoch sa Robert Fico snaží urobiť útok na baníkov. Napokon, prečo aj nie, veď doteraz mu to vždy vychádzalo. Dovtedy sa však chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Tento džbán je ale celý z alobalu a tak prakticky nerozbitný. A predsa dostal začiatkom roka vážnu trhlinu.

Uhlie na dvore

Od januára platia v Európskej únii nové emisné limity. Zariadenia, ktoré ich nesplnia, museli byť odstavené. Tak to bolo aj v prípade blokov B3 a B4 v Novákoch. Bloky B1 a B2 boli rekonštruované Slovenskými elektrárňami za viac ako 40 miliónov eur. Repasované bloky však mali od začiatku svoje muchy a tak odstávky boli častejšie, ako sa očakávalo. Hrozba, že 1350 GWh, ktoré musia byť z domáceho uhlia podľa rozhodnutia ministerstva hospodárstva až do roku 2030 vyrábané, sa v tomto roku nevyrobí, nedávala spávať zrejme nielen Petrovi Čičmancovi, riaditeľovi Hornonitrianskych baní Prievidza, ale ani Robertovi Ficovi.

Slovenským elektrárňam to bolo viac – menej jedno. Uhoľná elektráreň v Novákoch je pre nich kvôli zle nastavenej regulovanej cene elektriny aj tak iba čistou stratou a elektráreň chceli zatvoriť už dávno. Pre bane je však na príkaz ministerstva prakticky jediným odberateľom. Keď si kopy nespáleného uhlia na svojom dvore všimol aj Čičmanec, rozhodol sa zatlačiť. Možností ale nebolo veľa. Vtom si niekto všimol tretí odstavený blok, ktorý v Novákoch nestihli rozobrať. Čo na tom, že nespĺňa emisné limity? Urobíme akože testovaciu prevádzku odsírovacieho zariadenia.

Taxík bez licencie

Tretí blok nielenže nespĺňal emisné limity, ale jeho prevádzka je vzhľadom na vek a stav zariadení aj nebezpečná. V Slovenských elektrárňach si toto zrejme odmietli vziať na tričko. Tlak musel byť naozaj veľký, keď nakoniec súhlasili s tým, že kotol Čičmancovi prenajmú a nech si svoje uhlie páli sám. Akosi však obe strany pozabudli, že Hornonitrianske bane nemajú žiadne oprávnenie na výrobu ani predaj elektriny. To je akoby taxikár s licenciou požičal svoj taxík na víkend kamarátovi, nech si privyrobí. Samotný taxík by ale navyše nemal platnú ani emisnú, ani technickú kontrolu.

6. novembra sa v kotle tretieho bloku teda opäť rozhorelo. Bez povolení na prevádzku, bez oprávnení na činnosť, neplniac žiadne predpísané limity. To, že odsírovacie zariadenie stiahne emisie maximálne o 10 percent, čo je od limitov vzdialené na ich násobky, muselo byť všetkým jasné hneď po prvých meraniach. Ale o to tu predsa vôbec nešlo. Do konca roka bolo treba spáliť čo najviac uhlia, aby bolo veľa dotovanej elektriny. Na dotáciu má však nárok iba výrobca, na ktorého sa vzťahujem ministerské rozhodnutie a ním bane rozhodne nie sú. A povolenia? Ako kompetentní sami neskôr priznali, tieto nie sú, ale dali vraj príslušným orgánom oznámenie. Konkrétne 27. novembra, teda 20 dní po začiatku prevádzky!

Hanblivý Žiga

5. decembra sme na toto všetko upozornili na tlačovej besede strany Sloboda a Solidarita. Anna Zemanová, Jana Kiššová ako predsedníčka hospodárskeho výboru, ktorá súčasne zvolala na najbližší štvrtok jeho mimoriadne zasadnutie a ja. Očakávali sme odpovede od ministra hospodárstva aj životného prostredia. László Sólymos pre istotu neprišiel, Peter Žiga ostal stáť pred dverami a dal radšej vyjadrenie pre novinárov, ako poslancom a členov výboru, ktorí ho čakali v miestnosti. Celú kauzu označil za politikárčenie, žiadne z podozrení vyvrátiť nedokázal.

No a potom to už celé malo rýchly spád. Vo štvrtok o týždeň neskôr dostali spísané otázky (tu) v otvorenom liste na stôl obaja ministri a v piatok sme podali v tejto veci trestné oznámenie (tu) na neznámeho páchateľa. Máme podozrenia z viacerých trestných činov ako ohrozenia životného prostredia, neoprávneného podnikania, či subvenčného podvodu, keďže na vyrobenú elektrinu niekým iným ako Slovenskými elektrárňami sa podľa nás dotácia nemá prečo vzťahovať. Obzvlášť pokiaľ si dotáciu vymyslela vláda, no platiť to musíme my všetci v cene elektriny, konkrétne sumou 95 miliónov eur ročne.

5.732 eur mesačne

Ak by sme túto sumu rozdelili medzi 1.236 baníkov v podzemí a 145 baníkov na povrchu, ktorých podľa výročnej správy (tu) banského úradu zamestnáva spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza na dobývanie uhlia, dostali by sme sa k sume 5.732 eur na baníka mesačne! Obávam sa, že takúto sumu viacerí z nich neuvidia ani za rok.

Robert Fico následne v sobotu vycestoval do Prievidze, nechal sa odfotiť v baníckej uniforme a celú kauzu chcel prezentovať ako útok na baníkov. Podľa neho iná alternatíva pre región neexistuje. Prezentovať región ako veľkú chránenú dielňu sa mu však nemusí vyplatiť. Baníci sú pracovití a hrdí ľudia, ktorí si zaslúžia viac ako len ľútosť. Fico by si mal konečne otvoriť oči a všimnúť napríklad automobilku Jaguár, ktorá taktiež ako štedro dotovaná vyrastá iba 80 kilometrov južnejšie, či firmy na výrobu automobilových súčiastok, ktorá od januára zamestná 600 ľudí, neskôr bude jej kapacita až 3.000 zamestnancov. Alebo kúpele Bojnice, ktoré majú plán rozvoja nastavený tak, aby vytvorili minimálne 1.000 nových pracovných miest. To by im však termálnu vodu nesmeli kradnúť práve Hornonitrianske bane.

A čo napojenie na diaľnicu? Otvorenie hornej Nitry ďalším investorom by prospelo omnoho viac, ako nezmyselné pestovanie rajčín, či chov rýb, ktoré si Čičmanec vymyslel ako „bokovky“, financované, samozrejme, z dotácií, na ktoré sa mu skladáme v cenách elektriny.

Alobal nad zdravie

Robert Fico sa na Úrade vlády opäť stretol s Petrom Čičmancom, riaditeľom súkromnej spoločnosti, kde štát nemá žiaden podiel, ale bez jeho ochrannej ruky by neexistovala. Prizval si aj predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ďalšieho svojho chránenca Jozefa Holjenčíka, s ktorým sa spoločne starajú o stabilne privysoké ceny energií (tu). Rokovanie bolo za zatvorenými dverami, ako sami neskôr prezentovali, aby sa dohodli ako ďalej s uhoľnou elektrárňou v Novákoch. Paradoxne majiteľa, Slovenské elektrárne neprizvali.

Zatiaľ teda v bloku 3 veselo horí ďalej. Navzdory zákonom, predpisom a na ťarchu peňaženiek nás všetkých. Peniaze ale naozaj nie sú všetko. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bol v roku 2015 v okrese Prievidza počet zhubných nádorových ochorení o 15% vyšší ako je celoslovenský priemer. V záujme všetkých obyvateľov na hornej Nitre, ale aj všetkých Slovákov, ešte raz vyzývame kompetentných, aby nebezpečný a škodlivý tretí blok uhoľnej elektrárne v Novákoch okamžite odstavili.

Pán premiér, a to zahmlievanie a husto, ktorými sa snažíte z celého vyviniť si, prosím, odpustite. Dym sa postupne rozplýva a môže sa pokojne stať, že zamotaný do alobalu ostanete uprostred toho celého stáť celkom sám.

- Reklama -