Galek (SaS): Na známosť distribučným spoločnostiam sa dáva

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Výklad nad zákonom

Povinnosť oznámiť ÚRSO a prevádzkovateľovi regionálnej distribučnej sústavy do 15. augusta, že si na budúci rok bude výrobca elektriny z obnoviteľného zdroja nárokovať doplatok a cenu elektriny na straty, vrátane predpokladaného množstva, nie je nová. Od januára 2014 však potichu pribudol odsek, podľa ktorého pokiaľ to včas neurobí, príde o podporu na celý budúci rok. Ide pritom o informácie, ktoré ako ÚRSO, tak aj distribučná spoločnosť dávno a niekoľkonásobne majú k dispozícií. Navyše zákon o podpore obnoviteľných zdrojov prisudzuje podporu výrobcom na 15 rokov od uvedenia do prevádzky a súčasne postih vo forme ročnej straty podpory zavádza iba pre zariadenia spustené po 1.1.2014.

Ani jeden z týchto argumentov však nezabránil situácií, kedy sa tri regionálne distribučné spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s., SSE – distribúcia, a.s. a Východoslovenská distribučná, a.s. rozhodli takmer 1200 výrobcom podporu jednoducho nevyplácať. V mnohých prípadoch aj takým, ktorý si túto povinnosť preukázateľne splnili. Nuž, príkaz zhora, pred voľbami znížiť výdavky, ktoré sa premietajú do distribučných poplatkov si vysvetlili naozaj veľmi svojsky.

Občan doplať

Viacerí výrobcovia distribučné spoločnosti zažalovali, tieto však naozaj nič neriskujú. Aj keď súdny spor prehrajú, garantom podpory obnoviteľných zdrojov je štát, takže tento im to vo zvýšených distribučných poplatkoch v konečnom dôsledku skôr, či neskôr prizná. A doplatí na to opäť iba občan.

Pre viacerých výrobcov však strata podpory na celý tento rok znamenala likvidáciu. Ide predovšetkým o bioplynky, ktoré na výrobu elektriny potrebujú aj biologické vstupy. V týchto prípadoch sa kolotoč jednoducho zastavil. Výrobcovia majú úver v banke, ktorý musia splácať, no súčasne potrebujú aj nakupovať suroviny pre výrobu bioplynu. Alebo môžu bioplynku jednoducho zavrieť. To však znamená zrušenie kontraktov s dodávateľmi a prepustenie zamestnancov. A potom niekoľkomesačné postupné uvádzanie do prevádzky. Prepúšťaniu zamestnancov sa zrejme nevyhli ani dodávatelia surovín, teda najmä poľnohospodári, a to často práve v najchudobnejších regiónoch.

Tretí víťazí

A kolotoč sa roztáča. Je momentálne zbytočné špekulovať nad tým, kto si tento stav vysníval a komu vlastne vyhovuje. Vzniknutá situácia je iba dôkazom škodlivosti umelých zásahov štátu do fungovania trhu. Zaujímavé je však sledovať, ako sa k tomu stavia ten, čo to má na svedomí. Štát zákonom o podpore obnoviteľných zdrojov postavil voči sebe výrobcov, ktorým priznal podporu a distribučné spoločnosti, ktoré zaviazal túto podporu vyplácať. Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Robert Fico, ktorého poslanci v roku 2013 na základe pokynu Laššákovej palca presadili postih v zákone, si teraz mädlí ruky. Nevyplatenú podporu cez svojho bieleho koňa na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka jednoducho nechá premietnuť do zníženia distribučných poplatkov za elektrinu, a opäť si tak v najbližších voľbách kúpi pár hlasov. Po prehratých súdnych sporoch, ktoré môžu trvať aj niekoľko rokov, to však doplatíme aj s úrokmi.

Zákon treba zrušiť

Strana SaS preto považuje zákon o podpore obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla v dnešnej podobe a situácií za škodlivý účelový a do budúcnosti zbytočný. Pár vyvolených a politicky správne uSMERnených sa na začiatku vďaka nemu rýchlo zahojilo, v súčasnosti však, prostredníctvom rôznych potichu pripravených zmien, slúži už iba na šikanovanie vytrvalcov, ktorý sa z biznisu nestihli včas stiahnuť. Samotný zákon netreba ďalej novelizovať, ale zrušiť. Akékoľvek nové elektrárne, či už na báze obnoviteľných, alebo tradičných zdrojov by sa mali presadiť aj bez rôznych druhov podpôr, pričom najlepšou reguláciou je v ich prípade trh.

Retroaktívne zásahy do existujúcej podpory už možné nie sú. Hoci sa o to na Ministerstve hospodárstva pár krát pokúsili, výsledky sú sporné a z dlhodobého hľadiska skôr kontraproduktívne. Na jednej strane sú záväzky voči Európskej únii ako aj výrobcom, na druhej distribučné spoločnosti a štát, a na hrane cena za elektrinu. Cieľom by malo byť pri dodržaní platnej legislatívy oboma stranami udržať balans.

Z kola von

V úvode som ale spomenul aj dnešný deň. Zajtra je sobota 15. august, pričom po minuloročnej skúsenosti predpokladám, že každý výrobca má už oznámenie podané. Pozor však na nový fenomén. Distribučné spoločnosti si začali vyberať hrozienka z koláča a diktovať, čo za splnenie si oznamovacej povinnosti považovať budú a čo nie. Výrobcom to ale zrejme oznámia až po pätnástom. Na koho to stranu padne?..

- Reklama -