Frešo (SDKÚ-DS): Fico chce chrániť poľnohospodársku pôdu, jej majitelia sú mu však ukradnutí

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Robert Fico nedokázal zabrániť úniku infomácií a vďaka tomu na pozemkoch pod budúcu automobilku zarobia špekulanti. Ak totiž kúpili pozemok od pôvodného majiteľa za 8-tisíc eur, na jeho predaji štátu môžu zaň dostať aj vyše 200-tisíc eur. Preto by mal šéf Smeru prestať filozofovať o ústavnej ochrane poľnohospodárskej pôdy, ale zabezpečiť sľubované istoty – napríklad, aby ľudia pri Nitre dostali skutočne a slušne zaplatené za svoje pozemky,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ústavná ochrana poľnohospodárskej pôdy pred skupovaním cudzincami je len Ficovým blúzením, ktoré má slúžiť na odpútanie pozornosti od skutočných problémov. Navyše, v podmienkach EÚ je takýto zákaz s najväčšou pravdepodobnosťou nezrealizovateľný.

Robert Fico je  v prvom rade povinný vytvoriť také podmienky, aby majitelia poľnohospodárskej pôdy neprichádzali o svoj majetok vinou podvodníkov a špekulantov. Namiesto toho sa strana Smer snaží obmedziť slobodné nakladanie s vlastným majetkom a umelo znižuje hodnotu súkromného majetku bežných ľudí.

„Smer pred pár mesiacmi prijal zákon, ktorý pri predaji poľnohospodárskej pôdy zvýhodňuje silných hráčov na trhu. Majiteľom takýchto parciel totiž pri predaji prikazuje ponúknuť svoje pozemky poľnohospodárskym podnikateľom v danom regióne. Prirodzene to využívajú poľnohospodárske agentúry za ktorými stoja finančné skupiny. Takíto podnikatelia majú tendenciu tlačiť ceny dole a doplatí na to predávajúci, čiže majiteľ pár desiatok, možno stoviek metrov štvorcových poľnohospodárskej pôdy. V budúcnosti hrozí to čo sa na Slovensku opakovane deje – pár privilegovaných osôb bude rozhodovať o nájmoch a využití pôdy, samozrejme len vo svoj prospech.“ uviedol Ján Keselý, predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS.

- Reklama -