Figeľ (KDH) rokuje na summite Európskej ľudovej strany o utečencoch

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Podľa Figeľa je riešenie situácie spoločnou výzvou, ktorá si vyžaduje komplexnú stratégiu, dlhodobé odhodlanie a efektívne úsilie v duchu zodpovednosti za bezpečnosť vlastných občanov a za potrebnú solidaritu s prenasledovanými.

Dnešné rokovanie sa zameria najmä na spoluprácu s tretími krajinami, na zastavenie migračných tokov do Európy, na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a na zabezpečenie návratu ekonomických migrantov. Figeľ je presvedčený, že štáty EÚ jednotlivo aj spoločne musia vystupňovať svoje úsilie pri hľadaní riešenia konfliktu na území Sýrie, Líbye a ďalších štátov Blízkeho východu. Podľa neho treba zlepšiť spoluprácu so štátmi Africkej únie, čomu môže významne napomôcť aj nadchádzajúci summit dvoch organizácií – Európskej a Africkej únie – na Malte. Potrebné je zlepšiť readmisiu a návrat migrantov, ale aj bojovať s organizovanými kriminálnymi sieťami prevádzačov a pašerákov ľudí.

Ľudovci sa tiež budú venovať aktuálnym prípravám pred dôležitým Kongresom tejto najväčšej európskej strany, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v Madride.

- Reklama -