Figeľ (KDH) na Ukrajine: Náš najväčší sused má veľký ekonomický potenciál

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Predstavitelia obidvoch strán sa osobitne dotkli súvislostí procesu pridruženia Ukrajiny k Európskej únii a dôsledkov súčasného konfliktu na východe Ukrajiny v oblasti Donecka a Luhanska. Podľa Jána Figeľa je dnes už vyše 10-ročné členstvo Slovenska v EÚ prínosom a predpokladom aj pre približovanie Ukrajiny k zjednotenej Európe. Zhodli sa na potrebe prehĺbenia ekonomickej spolupráce, zvlášť v oblasti energetiky. Ukrajina je vďačná za vytvorenie možnosti dodávok plynu reverzným tokom zo západu.

Podľa Jána Figeľa, by viac pre zlepšenie rozvoja mali urobiť samosprávy Prešovského a Košického VÚC a Zakarpatia, aby s využitím eurofondov boli modernizované hraničné priechody, dopravná infraštruktúra, ale aj podmienky pre rozvoj  cezhraničného obchodu, cestovného ruchu, podnikania a kultúry. “Ľudia na oboch stranách hranice si pamätajú spoločnú históriu, spomínajú aj československé časy. Dnes sú nové príležitosti na pozdvihnutie kultúrneho života slovenskej menšiny žijúcej na Zakarpatí. Je aj v našom záujme  uchovať a rozvíjať kultúru Slovákov žijúcich za hranicami.”

Ján Figeľ navštívil aj biskupa Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie Mons. Milana Šášika. Za obdobie svojho pôsobenia (od roku 2003) v náročnom prostredí rozvráteného dedičstva a vzťahov, sa eparchii darí obnova základných podmienok a inštitúcií pre rozvoj duchovného života v tejto oblasti s bohatou históriou.“Biskup Milan Šášik je Slovák s veľmi aktívnym a horlivým prístupom. Ovocie jeho už 12-ročnej práce je viditeľné a všestranne povzbudivé.”

Podľa Figeľa je Ukrajina naším najväčším susedom, ale jej významu a potenciálu nezodpovedá nateraz úroveň a rozsah našich dvojstranných vzťahov. “Napriek vojenskému konfliktu na východe krajiny, je veľa dôvodov pre zintenzívnenie spolupráce Slovenska s Ukrajinou.”

- Reklama -