Figeľ (KDH): Meníme sľuby na skutky už 25 rokov

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Navrhujem premiérovi Ficovi, aby sa nezaoberal opozíciou, ktorej neumožnil v rozpore s verejným záujmom a v rozpore s vlastnými slovami vykonávať účinnú kontrolu použitia verejných financií prostredníctvom ÚVO a NKÚ. Promóciou svojich sociálnych balíčkov chce predseda SMERu odpútať pozornosť od reálnych problémov tejto doby. Vyzývam Roberta Fica, aby so svojimi ministrami riešil vážne pochybenia na Finančnej správe, vďaka čomu boli určené nesprávne odvody pre živnostníkov do sociálnej a zdravotných poisťovní. Podobne poškodzuje ľudí prebiehajúce odoberanie sociálnych dávok pre osoby ŤZP.  Toto sú reálne a akútne problémy, ktoré trápia ľudí. KDH pre ne ponúklo konkrétne riešenia.

K celkovému obsahu II sociálneho balíčka sa vyjadríme pred jeho predložením do parlamentu, keď budú známe aj detaily návrhov. KDH podporuje zodpovednú sociálnu politiku štátu, teda opatrenia adresné a spravodlivé. Podľa tohoto kritéria a v záujme všetkých občanov budeme hodnotiť aj Ficove balíčky. Čo je rozumné, podporíme. Čo je nespravodlivé, to v budúcnosti prehodnotíme alebo opravíme. Rozhadzovanie verejných financií, zvlášť na získavanie hlasov pred voľbami, odmietame. Nie je pravda, že klesá verejný dlh Slovenska, ako to často (aj dnes) opakuje Robert Fico. Je to len podiel dlhu na HDP, aj ten však klesá len veľmi mierne. Pravdou je, že za premiérovania R. Fica sa dlh Slovenska takmer zdvojnásobil na úroveň bezmála 8 tisíc EUR na obyvateľa, včítane novorodencov.

Chcem však aj konkrétne a verejne odpovedať na výzvu predsedu SMERu: KDH mení sľuby na skutky už 25 rokov. Ak nám občania dajú silný mandát vo voľbách na účasť v budúcej vláde, zrušíme milionárske balíky finančných výhod a podpôr pre oligarchov a pre schránkové firmy. Tak, ako sme zrušili prvou Ficovou vládou podpísané predražené a podvodom pripravené megakšefty vo forme PPP diaľničných balíkov a ako sme následne rozvinuli výstavbu cez transparentne súťaže a platby z eurofondov, tak budeme s odvahou odstraňovať pijavice z verejného obstarávania a z obchodovania so štátom aj v budúcnosti. Žiadne euro vo verejných financiách nepatrí vláde, ale patrí ľuďom. Ľudia si zaslúžia rozumné a spravodlivé sociálne opatrenia, nie predražený štát, zadlžovanie a korupciu v politike.

Ján Figeľ
predseda KDH

- Reklama -