Figeľ (KDH): Ani populizmus, ani sľuby nenahradia dlho odkladané reformy

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyjadruje rozhorčenie nad tým, že minister financií Slovenskej republiky Peter Kažimír sa zúčastnil záverečného rokovania ministrov financií krajín eurozóny bez toho, aby slovenskej verejnosti jasne vysvetlil, aký postoj bude voči tretiemu záchrannému mechanizmu pre Grécko zastávať.

Predseda KDH Ján Figeľ pripomína, že solidarita s Gréckom nemôže znamenať škrtanie dlhov alebo zmäkčovanie podmienok úveru, pretože ide už o tretí balík, pričom Grécko neplnilo ozdravné opatrenia doterajšej pomoci. “Ani populizmus, ani sľuby nenahradia dlho odkladané reformy a domáce úlohy gréckej vlády na ozdravenie ekonomiky. Ozdravenie ani v medicíne nie je možné bez konštruktívnej spolupráce a úsilia pacienta. V tomto prípade ide o úsilie vlády a celej krajiny,” dodáva.

Podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík upozorňuje na fakt, že medializované vyjadrenia Roberta Fica sa opäť rozchádzajú s jeho krokmi v Bruseli. Predseda vlády Slovenskej republiky sa viackrát vyjadril, že prípadná ďalšia pôžička musí byť podmienená realizáciou reforiem. V súčasnosti bude eurozóna ručiť krajine ďalšími desiatkami miliónov eur bez toho, aby mala jasné záruky, že opatrenia sa budú skutočne realizovať. Grécku a jeho obyvateľom by viac pomohla pomoc vo forme konzultácií a zriadenia reálneho splátkového kalendára, ako drahé kupovanie si času.

Rozpor medzi konaním vlády navonok a dovnútra vidí aj poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Podľa neho je zarážajúce, že vláda Slovenskej republiky ordinuje Grécku reformy, ktoré sa sama zdráha doma realizovať. Ide najmä o konsolidáciu verejných financií, ktorá je neustále odsúvaná na neurčito, výšku deficitu štátneho rozpočtu a ďalšie dôležité štrukturálne reformy.

KDH si uvedomuje vážnosť ekonomických a morálnych dopadov krízy v Grécku na celú eurozónu a Európsku úniu. Vníma situáciu v Grécku od vypuknutia krízy v roku 2009 až po dnes, ako poučenie pre budúcnosť, že populizmus, bez ohľadu na to, či prichádza sprava, alebo zľava, je cestou do záhuby. Preto bude vždy zastávať názor, že predísť podobnému scenáru je možné jedine dôslednou realizáciou zodpovednej ekonomickej politiky, ktorá je založená na dodržiavaní pravidiel, podpore malých a stredných podnikateľov, vymožiteľnosti práva a poctivým riadením štátu v prospech jeho občanov.

- Reklama -