Fico (SMER-SD): Verejné financie máme absolútne pod kontrolou

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

„V každom prípade sme vyvrátili dlhé roky pretláčanú pravicovú demagógiu, že sociálna demokracia, alebo ľavicové strany nie sú schopné dobre hospodáriť. My vieme aj dobre hospodáriť a vieme súčasne aj dobre podporovať hospodársky rast, prípadne bojovať s nezamestnanosťou. (…) Do roku 2016 vstupujeme s konsolidovanými verejnými financiami, vstupujeme s klesajúcim verejným dlhom, s rastúcou ekonomikou a, čo mňa osobne veľmi teší, vstupujeme s klesajúcou nezamestnanosťou a stabilnými cenami,“ podčiarkol Robert Fico.

 
Podľa ministra financií Petra Kažimíra deficit štátneho rozpočtu za minulý rok dosiahol 1,932 miliardy eur, čo je oproti schválenému rozpočtu so schodkom 2,983 miliardy eur, ako aj oproti roku 2014, lepší výsledok o vyše miliardu eur. “Z hľadiska hospodárenia štátu sú splnené všetky predpoklady na to, aby bol deficit bezpečne pod 3 %,” povedal minister financií. Podľa Petra Kažimíra by mal v roku 2015 klesnúť aj verejný dlh medziročne o 1,3 % na 52,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). “Je to pokles druhý rok po sebe a najväčší medziročný pokles za posledné obdobie,” vyzdvihol minister financií. Do nového roka tak Slovensko podľa neho vchádza s dobrými rezervami z hľadiska krytia rizík a záväzkov štátu.
 
„Slovensko je dnes krajina, ktorá je schopná umiestňovať štátne dlhopisy na finančných trhoch za podmienok, ktoré sú v eurozóne druhé najvýhodnejšie po Nemecku,“ doplnil predseda vlády Robert Fico.
 

 

- Reklama -