Fico: Nemôžeme si dovoliť zlyhať počas Bratislavského summitu

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

„Keď sledujem neuveriteľne čulú diplomatickú aktivitu, začínam mať vo vzťahu k tomuto summitu obrovský rešpekt,“ vyhlásil vo Varšave slovenský premiér Robert Fico.

Keď premiér na stretnutiach s Angelou Merkelovou či Francoisom Hollandeom navrhol možnosť zorganizovať počas nášho predsedníctva v EÚ neformálny summit, malo ísť o bežnú výmenu názorov na to, ako má EÚ vyzerať po vystúpení Spojeného kráľovstva.

So summitom sú však spojené obrovské očakávania, ale aj pomerne rozdielne názory. Sú krajiny, ktoré očakávajú, že Bratislavský summit naštartuje hlboké a zásadné zmeny vrátane zmien základných dokumentov. Iné krajiny hovoria, že EÚ nepotrebuje až také zásadné zmeny a tretia skupina krajín presadzuje zlatú strednú cestu. Z tohto dôvodu bolo podľa predsedu vlády SR Roberta Fica potrebné priblížiť si postoje krajín V4 a Nemecka. „My si nemôžeme dovoliť v Bratislave zlyhať. Zlyhanie v Bratislave by bol ten najhorší signál pre celú európsku verejnosť aj pre EÚ ako takú,“ zdôraznil Robert Fico.

Na summite v Bratislave bude prebiehať diskusia o novej komunikácii Európskej únie vo vzťahu k členským štátom, ale aj k obyvateľom jednotlivých krajín. Tiež sa bude hovoriť o novom vzťahu medzi štátmi a európskymi inštitúciami, o migrácii a s ňou spojenými otázkami bezpečnosti. „Nemáme na mysli len boj proti terorizmu a vnútornú bezpečnosť. Ale máme na mysli aj sociálnu bezpečnosť, preto silné sociálne témy musia byť súčasťou Bratislavského summitu,“ objasnil predseda vlády.

„Verím, že obsah, ale aj forma, akou je Bratislavský summit pripravený, môže toto všetko naštartovať a verím, že sa sústredíme na pozitívnu agendu,“ zakončil premiér.

 

- Reklama -