Érsek (Most-Híd): Všetky informácie o doprave sú dostupné verejnosti

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Dnes spúšťame systém, ktorý ľudom pomôže lepšie sa zorientovať v  aktuálnej situácii v doprave, ušetrí im čas a verím, že aj zvýši bezpečnosť,“ povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek. Zároveň upozornil na fakt, že systém je otvorený všetkým záujemcom o informácie. Dáta z neho môžu, okrem ľudí, bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb. „Našim cieľom je poskytovať čo najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie o doprave každému, kto o ne má záujem,“ zdôraznil minister.

Pomocou webstránky alebo mobilnej aplikácie si ľudia môžu pozrieť, aké sú intenzity dopravy na cestách, kde sú nehody alebo vozidlá údržby. Systém zároveň poskytuje údaje o počasí, vrátane výstrah Slovenského hydrometeorologického úradu, spolu s aktuálnou zrážkovou situáciou. Nezabúda sa ani na ostatné druhy dopravy. Okrem vlakových cestovných poriadkov systém zobrazuje aj aktuálne meškanie vlakov a zároveň zobrazuje aj mapu dostupných cyklotrás, ktoré má štát k dispozícii.

Okrem webového rozhrania a mobilnej aplikácie môžu ľudia používať aj služby Národného centra dopravných informácií, kam môžu zavolať na číslo 0800 112 112.

- Reklama -