štvrtok, 28 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Érsek (Most-Híd): V Turci budú mať lepšiu a bezpečnejšiu cestu

Érsek (Most-Híd): V Turci budú mať lepšiu a bezpečnejšiu cestu

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Nevyhovujúci stav tejto cesty spájajúcej Turiec a Kremnicu nás trápil už veľmi dlho. Som rád, že sa podarilo zabezpečiť financovanie a dotiahnuť aj zdĺhavý proces prípravy projektu, tak aby sme dnes mohli začať s rekonštrukciou. Ide o  dôležitú časť severojužnej trasy Slovenska, tak pre turčiansky región ako aj pre tranzitnú dopravu,“ povedal Arpád Érsek, minister dopravy a výstavby SR.

Nová kvalitná cesta I/65 by mala byť hotová v prvom polroku 2019. Po ceste dnes denne prejde 8 tisíc vozidiel a až pätinu tvorí nákladná preprava. Jej skvalitnenie a rozšírenie odľahčí aj okolité obce Príbovce, Benice, Moškovec, Jazernica a Malý Čepčín, ktoré trpia zvýšenou premávkou, práve z dôvodu, že motoristi sa snažia rozbitú vozovku obchádzať. 

Celková obnova 15 kilometrového úseku v sebe zahŕňa aj rekonštrukciu piatich mostov, šiestich križovatiek a vybudovanie chodníkov pre chodcov. Jej obnova bude prebiehať za súbežnej prevádzky. „Betónové cesty sú pozostatkami minulej doby a v súčasnosti je ich dedičstvom hlavne trasenie, hlučnosť a nebezpečné diery na vozovke. Rekonštrukcia je teda nevyhnutná aj pre lepšiu bezpečnosť premávky,“ dodal minister.

Celkové náklady projektu: 20 019 307,16   € bez DPH  
Z toho zdroj EÚ: 17 016 411,08  € bez DPH
Z toho zdroj ŠR:  3 002 896,07  € bez DPH

V pláne projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra sú aj ďalšie cesty I. triedy, napríklad nový obchvat Brezna, Šale, Prešova, rekonštrukcia križovatky v Štúrove, v Prešove alebo cesta z Medveďova do Veľkého Medera. Celkovo sa v rámci OPII do roku 2023 plánuje postaviť a zmodernizovať až 300 km ciest I. triedy.

- Reklama -