Droba (SaS): Súčasný systém starostlivosti o seniorov vytvára veľký priestor pre korupciu

0
Juraj Droba (Autor: TASR)

„Súčasný nedostatok kapacity v spojení so systémom poradovníkov navyše vytvára až príliš veľký priestor pre korupciu. Župa v súčasnosti nedokáže poskytnúť starším ľuďom primeranú kvalitu služieb ani dostatočnú kapacitu,“ hovorí poslanec NR SR a kandidát strany Sloboda a Solidarita (SaS) na bratislavského župana Juraj Droba.

V seniorskom veku začnú ubúdať sily a problémom sa stávajú aj bežné úkony. Keď tento problém už rodina nedokáže zabezpečiť vlastnými silami, môže sa obrátiť na samosprávu a na kraj. „Sám som sa na vlastnej koži presvedčil, aká je reálna situácia. Domovy sociálnych služieb často nespĺňajú hygienické ani personálne štandardy, chýbajú im také samozrejmosti, ako je napríklad bezbariérový prístup. Nie je možné, aby po schválení miesta senior čakal ďalších 5 mesiacov na svoj finančný príspevok,“ hodnotí Juraj Droba.

Župa podľa neho musí zväčšovať kapacity sociálnych zariadení aj s ohľadom na kontinuálne narastajúci podiel seniorov na celkovom počte obyvateľov kraja, znižovať čakaciu dobu na prijatie, zvyšovať kvalitu služieb a zabezpečovať transparentnosť prideľovania miest.

„Existujú tri cesty, ako zlepšiť súčasný stav. Prvou je rozšíriť existujúce kapacity zriadení pre seniorov, ktoré má v správe kraj. Druhou možnosťou je pritiahnuť do systému viac neverejných poskytovateľov, ktorí tam sú už aj dnes, no ich služby sú drahé. Treťou cestou je zvýšiť počet opatrovateľských pracovných miest a s tým aj objem domácej a ambulantnej starostlivosti,“ vysvetľuje J. Droba.

V súčasnosti majú domácu starostlivosť v kompetencii obce a mestá, ale kandidát Droba nevidí dôvod, prečo by aktivitu v tomto prípade nemal vyvíjať aj VÚC. „Podľa mňa je to najlacnejšia a najefektívnejšia cesta, ako zvýšiť objem služieb. Navyše aj z pohľadu seniorov je určite lepšie, keď budú môcť ostať v maximálnej miere vo svojom domácom prostredí,“ uzavrel Juraj Droba.

- Reklama -