Droba (SaS): O tom, ako na Slovensku vzniká koalícia oligarchov a raneného ega

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

Vlastne to nie je dráma, je to iba krátka recenzia.  Chýba zápletka, logika konania postáv, teda všetko to, čo vyústi do tragického konca. Zážitok je v kýbli. Publikum je rozčarované. Niektorí diváci sa dožadujú vrátenia vstupného.

Presne v tomto duchu postupovali režiséri vstupu Mostu a Siete do vlády so Smerom. Žiadna zápletka, rovno vhupli do toho, lebo SNS. Nemôže preto nikoho prekvapiť, že niektorí voliči zúria a chcú naspäť vstupné. Je to normálne, ľudské.

Prekvapujúcejšie je, že existujú voliči, ktorí sa túto politickú skratku snažia vykresliť ako jedinú rozumnú možnosť z pohľadu záujmu štátu, ba jej dokonca nájsť aj mravné alibi. Teda nie ako čisto utilitárny variant, ktorý smrdí zneužívaním moci a peniazmi na sto honov.

Odhadujem, že intelektuáli, ktorí robia advokátov dnešnej vládnej koalícii, volili spravidla Most a Sieť. Napokon bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý patrí do tejto skupiny, sa tým ani netají.

Na Slovensku tak vznikla unikátna „koalícia“ oligarchov a intelektuálov, ktorí si sami pred sebou potrebujú  dokázať, že volili správne. Obe strany majú teda dobré, hoci odlišné, dôvody, aby podporovali Ficovu tretiu vládu. Aspoň do istého času.

Tomuto spojeniu utilitárnych materiálnych záujmov a raneného intelektu (ega) sa hodí všetko, čo môže skompromitovať dnešné opozičné strany a vykresliť ich ako neschopné vládnutia.  

Preto stranu SaS niektorí „aktivisti“ hodnotia  ako sofistikovanejší klon ĽSNS, ktorý by pomaly rozvrátil EÚ. No ukážte mi jednu „hnedú“ politickú stranu, ktorá podporuje registrované partnerstvá, rozvody dohodou, dekriminalizáciu marihuany?! A žeby sme rozvrátili EÚ? Trošku súdnosti, prosím. Matovič je zas v tejto propagande vydávaný za nekooperatívneho, hašterivého sólistu. OK, no tie Biele vrany z čela kandidátky mu spadli do lona preto, lebo ich zostrelil?  Na Kollára sa valia vedrá špiny. Veď uvidíme.

Jedna vec ma v tomto povolebnom harmatanci vulgárnych skratiek a  zjednodušení, poloprávd a lží upokojuje: O tretej vláde Roberta Fica nakoniec rozhodne to, čo urobí, hoci to nemala urobiť, ako aj to, čo neurobí, hoci to mala urobiť.  A na tento vecný rozmer politiky, sme my v SaS veľmi dobre pripravení. Tým, koľko nás je v parlamente, tým, že máme už skúsenosti a tým, že máme kvalitných ľudí i kvalitný program.

Ideológ Smeru Marek Maďarič a spol. sa môžu pohoršovať nad stretnutím Richarda Sulíka s Mariánom Kotlebom v roku 2010 koľko chcú, ale milióny vlastnou hlavou za predaj Slovenska oligarchom zháňal niekto iný. Hamlet to nebol. Ale dráma to stále je. 

- Reklama -