Dostál (OKS): Nemali by sme medzi utečencami selektovať podľa ich náboženstva

0

Občianska konzervatívna strana odmieta vyvolávanie vášní okolo problému utečencov a vytĺkanie politického kapitálu z tejto témy.

Utečenci prichádzajúci do Európy sú spoločným problémom všetkých krajín Európskej únie. Slovensko by sa nemalo zbavovať svojho dielu zodpovednosti za jeho riešenie, ale podať pomocnú ruku naším partnerom v EÚ, ktorí to v tejto veci potrebujú. A rozhodne by sme pri tom nemali medzi utečencami selektovať podľa ich náboženstva.

Ľudia, ktorí sú vo svojej vlasti vystavení násiliu, prenasledovaniu a nenávisti z politických, etnických alebo náboženských dôvodov, si zaslúžia našu ochranu a pomoc. Je povinnosťou civilizovaných krajín takýmto ľuďom poskytnúť azyl.

Druhú časť imigrantov tvoria ľudia, ktorí prichádzajú do Európy z ekonomických dôvodov, utekajú pred biedou vo svojej vlasti a snažia sa nájsť lepšie miesto pre svoj život. To nie sú dôvody pre poskytnutie politického azylu a zrejme nie je v možnostiach európskych krajín umožniť v Európe žiť všetkým, ktorí by tu žiť chceli. Aj k ekonomickým imigrantom by sme sa však mali správať slušne a civilizovane, ako k ľudským bytostiam, rešpektujúc ich ľudskú dôstojnosť.

Ondrej Dostál
predseda OKS

- Reklama -