Danko (SNS): Z Brexitu sa musíme poučiť a zachovať rozvahu

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

,,Výsledok referenda vo Veľkej Británii ukázal, že hlasy za reformu únie budú silnieť. Obávam sa, že v niektorých krajinách sa objavia rovnaké snahy o krok, aký urobila Británia. Nesmieme však podľahnúť panike, nesmie nastať chaos,” povedal Andrej Danko. Podľa neho má v tejto súvislosti a v súvislosti s našim nadchádzajúcim predsedníctvom v Rade EÚ Slovensko veľkú a historickú šancu: ,,Môžeme dokázať, že Slovensko je štátom rozvážnych ľudí, s rozvážnou vládou. Máme šancu ukázať, že taký malý národ ako my, si dokáže zachovať racionalitu. Že pri predsedaní vieme udávať tóny pri rokovaniach v EÚ, analyzovať stav, ktorý vznikol, podniknúť opatrenia.”

Andrej Danko označil Európsku úniu vo svojej podstate za dobrý projekt. ,,Naše životy však riadia euroúradníci odtrhnutí od reality, či europoslanci, ktorí zabudli na to, ako žijú ich občania. Ľudia, ktorí majú nadštandardné príjmy a žijú v bubline, rozhodujú o veľkosti uhoriek či telefonických prípojok. Musia však pochopiť, že potrebujú mať kontakt s bežnými občanmi členských štátov.” Predseda NR SR a SNS verí, že každý s nás si uvedomuje výhody, ktoré z Európskej únie plynú: ,,Najmä pre nás, malé východoeurópske štáty je dôležitý Schengen, to, že sú pre nás otvorené západné pracovné trhy.” Dodal však, že pritom je veľmi dôležité zachovanie národnej identity a odmietol cestu k európskemu ,,superštátu”.

Podľa Andreja Danka výsledok referenda nahnal ľuďom strach, ktorý cítil z mnohých vyjadrení. Apeloval však na rozvahu a pokoj a racionálny prístup. Vyslovil presvedčenie, že pri tejto zložitej situácii nevznikne v Európskej únii chaos. V tejto súvislosti apeloval na všetky politické sily aj predstaviteľov opozície, aby neoslabovali Slovensko demonštráciami, osočovaním, protestmi či intrigami. Podľa neho vláda Slovenskej republiky musí mať plnú silu, aby s plnou zodpovednosťou predsedala rade EÚ. Bude veľmi dôležité, aby sme ukázali, že Slovensko je štát rozvážnych ľudí, že nepodlieha chaosu a že dokáže byť dobrý predsedajúcim štátom. ,,Vyzývam preto na rozvahu, vyzývam, aby sme ignorovali ľudí, ktorí tento proces budú politicky zneužívať a prosím tých, ktorí majú tú možnosť, o podporu tejto koalície a vlády. Pretože bez nej sa nebude dať štafeta v EÚ prebrať a situácia môže byť v EÚ ešte horšia,” uzavrel Andrej Danko.

- Reklama -