Danko (SNS): Väzni z Guantanáma na Slovensku sú mementom pre budúcnosť!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

SNS opätovne zdôrazňuje, že prijatie azylantov z inej krajiny, je v rozpore s azylovými právami. Ak ide o ľudí, ktorí dostali dočasný azyl na území istého štátu, alebo s nimi prebieha procedúra udelenia azylu na území istého štátu, nemôžu byť prevážaní na územie ďalšieho štátu.

V minulosti sa podobné experimenty diali aj s väzňami z Guantanáma – ktorých prijatie na Slovensku SNS ostro kritizovala – a teraz sa nám tieto experimenty vracajú ako bumerang. Predstavitelia vlády najskôr zastávali postoj, že väzni z Guantanáma na Slovensko neprídu. Nakoniec ich bolo z iniciatívy vedenia nášho štátu dovezených na slovenské územie osem, najviac v porovnaní s okolitými štátmi, čo je svetový rekord v prepočte na počet obyvateľov.

Tak, ako pri migrantoch predstavitelia vlády tvrdia, že nie sú bezproblémoví, tak isto to tvrdili aj ohľadom väzňov z Guantanáma. Pritom opäť pripomíname slová samotného ministra vnútra, že ,,nie je šanca rozlíšiť utečencov od teroristov”.

Ministerstvo vnútra tvrdilo, že títo bývalí väzni sú prelustrovaní a nie sú spoločensky nebezpeční. Ostatné udalosti, ktoré v tejto súvislosti prenikli na verejnosť, ukazujú, že to nie je pravda. Dnes sa o inkriminovanom Tunisanovi píše ako o ,,neustále problematickej a nebezpečnej osobe”. Ak arabské televízie púšťajú v spravodajstve zábery, ktoré majú naznačiť údajné mučenie bývalého väzňa z Guantanáma, Slovensko sa takto zbytočne dostalo do konfliktu a ohrozenia.

Takáto situácia pritom vôbec nemusela nastať, ak by slovenskí politici neboli zbytočne iniciatívni a neočakávali len ,,vyznamenie” od ktorejkoľvek západnej veľmoci. Takéto správanie sa je voči občanom Slovenska vysoko rizikové a vystavuje ich ohrozeniu. SNS preto v tejto súvislosti opäť apeluje na zodpovedných predstaviteľov štátu, aby si uvedomili, že voziť sem množstvo migrantov a ,,cudzích” azylantov je do budúcnosti veľmi rizikové správanie sa.

- Reklama -