Danko (SNS): Transparentná súťaž strán je základný pilier parlamentnej demokracie

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Novela zákona o politických stranách a hnutiach, ktorá prešla do druhého čítania v Národnej rade Slovenskej republiky podľa SNS môže zabrániť niekomu, aby mohol zo dňa na deň premenovať politický subjekt, alebo aby niekto mohol sedieť v parlamente s myšlienkami potláčajúcimi ľudské práva. Zmena zákona je aj preto, aby sa ďalšie parlamentné voľby neskončili chaosom.

Transparentná súťaž politických strán je základným pilierom fungovania parlamentnej demokracie. Novela môže zabezpečiť kontrolu financovania politických strán, jasné pravidlá, rovnaké podmienky pre predsedu každej politickej strany. Musíme sa pozrieť na nakladanie s finančnými prostriedkami v politických stranách, na samotnú ich činnosť, či je možné meniť si zo dňa na deň názvy, či je normálne mať 170 politických strán.

SNS dlhodobo deklaruje, že nový zákon musí byť urobený tak, aby strany z hľadiska činnosti museli jednoznačne dokladovať hospodárenie s peniazmi od štátu. Strany, ktoré dostanú príspevok, s ním budú musieť vedieť nakladať. Musia otvoriť členstvo v stranách. Nemôžu to byť eseročky rodinných príslušníkov. Musia mať funkčné štruktúry a určité počty členov. Ich ideológia a činnosť členov musí byť v súlade s listinou práv a slobôd, aby nemiatli voličov. SNS a niektoré iné politické strany majú svoje funkčné štruktúry a fungujú na základe straníckej hierarchie. Je to základ, že parlamentná demokracia bude fungovať na svojich elementárnych princípoch, nie na základe svojvôle a chaosu.

- Reklama -