Danko (SNS): Slovenský vidiek si zaslúži viac

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Slovenský vidiek vzhľadom na svoj charakter poskytuje veľmi dobrý potenciál pre svoj vlastný hospodársky rast. Má potenciál pre rozvoj v špecializovaných odvetviach podnikania, zameraných napr. na cestovný ruch, agroturistiku, poľnohospodárstvo, potravinárstvo a výživa, lesné a vodné hospodárstvo. Štát však nerieši, alebo rieši nesystémovo, problémy vidieka. Problémom je zlá organizovanosť decentralizovanej vlády a neschopnosť opustiť mnohé zásahy do slobodného trhu.

Pre Slovenskú národnú stranu je komplexný rozvoj vidieka jednou z priorít. Zakotvila to aj vo svojich programových tézach, v ktorých o. i. navrhuje vytvoriť systém efektívnejšieho využívania prírodného a nerastného bohatstva a zároveň zachovať prírodné a krajinotvorné dedičstvo ako základnú hodnotu. Osobitnú pozornosť chce SNS venovať vodným zdrojom a možnostiam využitia geotermálnych prameňov, či obnoviť kúpeľné centrá. V oblasti poľnohospodárstva SNS v tézach navrhuje prijať zákon o potravinovej sebestačnosti ako nástroja na trvalé dominantné postavenie domácich producentov na slovenskom trhu, zaviesť definíciu domácej potraviny, či zmeniť prístup v prípade platieb EÚ.

Vyššiu ochranu prírodných zdrojov, lesov, ornej pôdy a vôd, ako aj spravodlivé a nediskriminujúce rozdeľovanie financií v pôdohospodárstve žiada SNS aj v dokumente Popradské memorandum – žiadosti slovenských vlastencov Bruselu, ktoré prijala ešte v júni 2013.

Téma rozvoja vidieka je príliš široká a zložitá. K efektívnemu riešeniu je potrebný celospoločenský konsenzus a spolupráca. Preto SNS organizuje 12. septembra 2015 v Poprade odbornú konferenciu o potrebe revitalizácie vidieka, ktorá riešenia ponúkne. Práve kvôli potrebe širokého konsenzu SNS na konferenciu pozvala aj zástupcov odborných kruhov, odborných samosprávnych organizácií i expertov z iných politických strán. Cieľom je hľadať prieniky tak, aby konečným výsledkom bol úspešný rozvoj vidieka. Konferencia má ambíciu začať širšiu a dlhodobú diskusiu politických strán, odborných kruhov, profesijných združení, samospráv i verejnosti. SNS chce mať zo Slovenska silný štát – a k tomu patrí aj silný a moderný vidiek.

- Reklama -