Danko (SNS): SNS navrhuje sprísnenie podmienok pre registráciu cirkví

0
Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

Návrh zákona predložili predseda SNS a predseda NR SR Andrej Danko a poslanci NR SR za SNS Eva Smolíková, Tibor Bernaťák, Anton Hrnko, Stanislav Kmec a Dušan Tittel. ,,Cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu,” uvádzajú v dôvodovej správe. Podľa nich cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku.

Andrej Danko pripomína, že registráciou získava náboženský subjekt výhody vrátane možnosti žiadať štát o finančné príspevky napr. pre svojich duchovných a cirkevné ústredia, na prevádzku cirkevných škôl, vyučovanie náboženstva na štátnych školách. Štát má preto legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie náboženské subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov SR. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov.

Podľa návrhu SNS by v prípade schválenia začala účinnosť novely od januára 2017. Poslanci zároveň zdôrazňujú, že registračné podmienky neznamenajú obmedzenie náboženskej slobody.

TASR, -kh-, zdroj: www.sns.sk

- Reklama -