Danko (SNS): Obnovenie otázky povinných kvót nastaví zrkadlo politike vlády

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

SNS upozorňovala na kvóty prvá a bola vysmievaná. Dnes je znepokojená opätovným otváraním otázky povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl. Predbežné správy, ktoré prenikajú na verejnosť, údajne prisudzujú Slovensku povinnosť prijať niečo vyše 1500 utečencov. To je oveľa viac, ako určoval pôvodný prerozdeľovací mechanizmus Európskej komisie, ktorý predstavila ešte v máji.

Nátlak z Bruselu a z niekoľkých iných členských štátov EÚ však budú skutočnou skúškou charakteru vlády, či tento tlak ustojí a či zotrvá pri svojich vyhláseniach, podľa ktorých povinné kvóty prerozdelenia utečencov odmieta.

Je nehorázne, že Brusel, ktorý zvoláva mimoriadne summity v rôznych – a v kontexte súčasnej migračnej krízy – menších problémoch, zatiaľ nevyvinul žiadnu viditeľnú aktivitu, aby členské štáty o riešení problému migrantov rokovali. Verejnosť sa nedozvedá, aké zásadné opatrenia sa chystajú na to, aby sa riešili príčiny krízy, a neplátali sa len jej následky. Brusel zatiaľ nepredložil ani mechanizmus, ako účinnejšie rozlišovať ekonomických a vojnových utečencov. Nehovorí sa o väčšej ochrane južnej schengenskej hranice, ani o zvýšenom boji s organizovanými skupinami pašerákov ľudí.

Nevieme o žiadnych aktivitách, ktoré by začali v spolupráci s inými veľmocami skončiť vojnové konflikty v krajinách, odkiaľ tisícky utečencov prúdia. Natíska sa otázka, či to náhodou nie je zámer – ale prečo v takom prípade majú naši ľudia doplácať na nezodpovednú a mocensko-rozpínavú politiku iných štátov?

SNS tak opäť vyzýva, aby slovenská vláda urobila to, čo je v jej silách a pokúsila sa s partnermi, ktorí zdieľajú jej postoj, vyvinúť tlak na začiatok spoločného európskeho riešenia migrantskej krízy – a to je zabezpečenie južnej hranice EÚ, spoločný boj s organizovaným zločinom, a intenzívna spolupráca pri pokuse zmierniť vojnové konflikty v inkriminovaných krajinách. SNS verí, že vláda ukáže národu, že postoj k utečencom nie len mediálnou predvolebnou pózou.

- Reklama -