Danko (SNS): Národná rada musí byť príkladom pre správanie ľudí

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Cíti sa zodpovedný za to, aby parlament bol takouto inštitúciou. “Bez toho, aby bola Národná rada vzorovou inštitúciou, nemôže fungovať spoločnosť. Ak bude Národná rada príkladom toho, že sa tu môžu poslanci hádať, nadávať si, či biť sa, tak nikdy nebude fungovať spoločnosť,” povedal včera na tlačovej konferencii Danko.

Aj preto je rád, že plénum odsúhlasilo zmeny v rokovacom poriadku, ktoré podľa neho pomôžu zefektívniť zasadnutia pléna. “Bolo treba zmeniť rokovací poriadok Národnej rady, aby sa do parlamentu vrátila slušnosť,” uviedol Danko.

Ocenil, že po zmenách bude priestor zmravniť poslancov, ktorí urážajú iných a útočia na nich. Danko narážal predovšetkým na Igora Matoviča, ktorého výstupy s nadávkami pripomenul médiám vo videozostrihu.

Danko pripomenul, že zmeny ocenili aj viacerí kritici. “Hovorili, že dochádza k zlepšeniu procesu prerokovávania zákonov,” poznamenal. Šéf parlamentu verí, že Národná rada “konečne začne riešiť problémy ľudí”.

Poslanci, ktorí budú narúšať rokovanie, môžu byť potrestaní

Predseda parlamentu pripomenul, že do rokovacieho poriadku sa dostali časové limity pre poslancov a ministrov. Bez obmedzení zostane prezident SR, predseda NR SR, premiér, navrhovatelia a spravodajcovia k návrhom. “Minutáže robia poriadok s ľuďmi, akých ste niektorých videli,” poznamenal odkazujúc napríklad na Matoviča.

Novinkou je zákaz transparentov či videí a zvukových nahrávok v pléne. Poslanci, ktorí budú narúšať rokovanie, môžu byť potrestaní. Danko vyzdvihol aj zmenu, ktorá umožní v pléne vystúpiť europoslancom. Poukázal na to, že Slovensko bude jednou z prvých krajín, ktorá túto zmenu zavádza.

Opozícia so zmenami v rokovacom poriadku nesúhlasí, vidí v nich prvky protiústavnosti, preto zváži podanie na Ústavný súd SR. Danko uviedol, že ak sa bude novelou zaoberať Ústavný súd, bude rešpektovať jeho rozhodnutie.

- Reklama -