Danko (SNS): Aktuálne témy

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Podarilo sa nám vniesť do Národnej rady SR distingvovanosť a kultúru. Opozícia si to uvedomila a rešpektovala nové pravidlá, čo naozaj vítam,“ povedal Andrej Danko a dodal, že:

„parlament nie je cirkus, nie sme rozvojový štát a naozaj musíme aj našim deťom ukázať, že aj kritizovať sa dá slušne, že aj iný názor môžeme predniesť kultúrne, za zákonom si stojím.“

Zároveň predseda SNS pripomenul, že nový rokovací poriadok má aj iné výhody. Ide napríklad o možnosť vystúpenia europoslancov v pléne. Sme jedna z prvých krajín, ktorá takúto možnosť pre europoslancov zaviedla. Tento fakt ocenil aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Od poriadku v parlamente sa diskusia otočila aj na pripravovaný zákon o politických stranách.

„Zákon o politických stranách musí priniesť transparentnosť. Nie je v poriadku, ak štát dá strane 7 miliónov za výsledky volieb a tá od svojho založenia za 10 rokov neprijala jediného člena a stranu tvoria 4 rodinní príslušníci.“ Vysvetľuje potrebu nového zákona o politických stranách Andrej Danko.

„Strany musia demokraticky fungovať, musia mať svoje revízne mechanizmy. Občania majú právo vedieť, kde idú financie štátu, či nejdú do rodinných firiem, tak ako dnes.“ Uzavrel tému šéf SNS.

Diskusia sa venovala aj problému zvyšovania cien energií.

„Premiér síce roztrhal faktúru, ale ja by som najradšej roztrhal Hojlenčíka. To čo spôsobil nemá ospravedlnenie. To radšej nebudem v koalícií, ak sa nám spoločne nepodarí urobiť poriadok v energetike.“ Zdôraznil predseda SNS Andrej Danko.

Niekto podojil štát od 4 miliardy a doteraz nevie povedať, či napríklad dostavia Mochovce. Musíme si vyjasniť pozície s finančníkmi.

„Potreba energetického holdingu, ktorú Slovenská národná strana od začiatku pripomína, je naozaj akútna. To, čo sa deje na Slovensku nemá obdobu. Finančníci si v našich štátnych firmách dopredu plánujú zisk a platiť to majú občania prostredníctvom vysokých cien energií.“

Síce kauza okolo energií priniesla dočasný chlad v koalícií, predseda SNS Andrej Danko však konštatoval, že tento problém si vysvetlili.

Koaličná kríza by bola a aj bude, ak sa nám nepodarí urobiť poriadok v energetike a nastaviť jasné pravidlá. Pre Slovenskú národnú stranu je to principiálna otázka.

- Reklama -