Ďalšie dve obce na východnom Slovensku majú nové kanalizácie a čističky

0
Úrad vlády SR (Autor: vlada.gov.sk)

Ďalšie dve obce v sobotu 10. septembra 2016 odovzda¨li zrealizované projekty do užívania. Slávnostné odovzdania diel sa za účasti zástupcov Švajčiarskej konfederácie a Úradu vlády SR uskutočnila v Kultúrnom dome v Tušiciach o 9.30 h a v areáli parku pred ZŠ P.K. Hostinského v Gemerskej Polome popoludní o 14.00 h.

Cieľom projektu Tušice – Tušická Nová Ves – Horovce kanalizácia a ČOV I.a II. etapa je zlepšiť služby komunálnej infraštruktúry v oblasti zberu a čistenia odpadových vôd pre 2 115 obyvateľov všetkých troch obcí, ako aj ochrániť spodné a povrchové vody v povodí rieky Ondava. Vďaka projektu sa vybudovalo, resp. sfunkčnilo spolu 14 kilometrov verejnej kanalizácie a 516 nových domových kanalizačných prípojok. Mechanicko-biologická čistička odpadových vôd bola vybudovaná v katastri obce Horovce je schopná vyčistiť až 308 m3 odpadových vôd za deň.

 

Podobný cieľ sledoval projekt aj v obci Gemerská Poloma s 2056 obyvateľmi, ktorí sa vďaka novým 510 kanalizačným prípojkám môžu napojiť na 9,9 km verejnej kanalizácie. Čistička odpadových vôd v katastri obce je schopná vyčistiť denne 200 m3 odpadových vôd a aj vďaka inovatívnej technológii ultrafiltrácie výrazne prispeje k ochrane povrchových a spodných vôd v povodí toku rieky Slaná.

V rámci Švajčiarskeho finančného mechanizmu budovalo kanalizáciu a čističky odpadových vôd spolu osem obcí, sedem z nich – rátajúc aj Tušice a Gemerskú Polomu – už svoje projekty ukončilo. Viac informácií nájdete tu.

- Reklama -