Čurma (SNS): Ako ľahko sa povie slovo mier

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Stav mieru je pre nás samozrejmosťou a nevzbudzuje rešpekt. Veď nás sa tie vojny na Blízkom, či Strednom východe netýkajú, veď sú ďaleko. Mierne obavy nastali, keď vypukla ukrajinská kríza, ktorá bola za rohom, ale to sa nás taktiež netýkalo. Báli sme sa, ako zareagujú Rusi a NATO, ale ,,všetko dobre dopadlo“ a mier pokračuje. Veď sme v EÚ, v spolku mieru, slobody, rovnosti a bratstva. Nám sa nič nestane.

Média ubrali z ukrajinských obrátok a máme tu novú krízu, ktorá sa bytostne týka EÚ – utečeneckú. Slovo Moslim u mnohých vzbudzuje hrôzu. Utečenci síce zaplavujú Európu, ale zatiaľ sú v Grécku, Nemecku, Chorvátsku… a nás sa to opäť bytostne netýka a tak zase ,,všetko dobre dopadlo“. Veď u nás nie sú, u nás je mier. Zvykli sme si, že mier je konštantná veličina. Vzbudzuje sa v nás strach šírený z médií, ale nie strach o mier, ale o pohodlie a bezpečnosť.

Skúsme zatvoriť oči a predstaviť si že stojíte pred svojím domom, kde máte otca, mamu, manžela, manželku, syna, dcéru, brata, či sestru a padne naň bomba. A vy len stojíte a nič nezmôžete. Stratíte ich. Kde je mier? Zničili sme ho. Radšej si to ani nechceme predstaviť, je to strašne zlé, smutné a takú stratu by sme asi neprežili.

Neďaleko nás sa ale táto predstava premieta do každodennej reality. Naši bratia Ukrajinci takisto žili celý život v mieri. Obrázky zničených domovov, rodín a spoločností sú nám skrývané, ale tam sa to deje doteraz.

Mier nie je trvalý a v súčasnosti visí na veľmi tenkom vlásku. Napätie v krajinách sa stupňuje a prichádza na rad ,, riešiteľ situácie“ – extrémizmus. Neskloňme sa k nemu. Musíme byť síce v týchto časoch ostražití, musíme byť vlastenci a chrániť si čo je naše, ale nie za cenu extrémizmu. Nabádajú nás na to rôzne vplyvy. V týchto časoch je ľahko získať slávu práve ľuďom, ktorí ho šíria. V Nemecku pred vyše 70 rokmi bol jeden človek, ktorý takisto získal takýmto spôsobom slávu a za to že sme sa ho zbavili, kladieme v tomto čase mnohým hrdinom vence.

Som síce za to, že Slovensko má ostať kresťanské, lebo v kresťanstve má korene, ale riešenie sa musí hľadať inde, ako u extrémistov. Buďme teda ostražití, buďme hrdí Slováci, pretože môžeme oň prísť. Môžeme prísť o mier.

(Autor je predseda MO SNS Dúbravka, okr. Michalovce.)

- Reklama -