Bugár (Most-Híd): O 100 dňoch ktoré neboli

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

A nie je to len vinou jej nezvyčajného zloženia, ale ani výlučne vinou nedočkavej časti opozície.  Má to žiaľ niekoľko oveľa závažnejších dôvodov. Posledné roky sa v európskom a nebojím sa povedať, že v celosvetovom meradle, stále viac presadzujú populistické praktiky a tendencie. Všetko je postavené na senzáciách. Čím väčší cirkus, tým lepšie. S údivom sledujeme dianie v USA, kde sa najprízemnejšie urážky politického súpera stávajú akceptovaným spôsobom boja o Biely dom. Lebo majú dosť politiky korektnosti. A aj elementárnej ľudskej slušnosti. Pre mňa je jedným z najväčších sklamaní posledných dní, keď si odmyslím samotný Brexit, fakt že najväčší propagátori vystúpenia Veľkej Británie z EÚ už na druhý deň po referende priznali, že vlastne celú kampaň postavili na klamstve. Deje sa to žiaľ aj v tých najstarších demokraciách. Hranice toho čo je  spoločensky akceptovateľné sa posúvajú na oboch stranách barikád, na všetkých úrovniach spoločenského života.

A na Slovensku tomu nie je inak. Ak akceptujeme klamstvá v kampani, a v tej na Slovensku ich bolo neúrekom, tak sa stávajú žiaľ denno-denným nástrojom politického boja. Ak je klamstvo akceptovateľné na jednej strane, tak sa objaví aj na tej druhej strane. Ak sa sám správate ako gauner, nemôžete očakávať, že iní sa budú správať ku vám tak, ako si to predstavujete.

Nechcem ani obviňovať, ale ani ospravedlňovať nikoho. Len poukazujem na fakt, že porekadlo „ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva“ je preverené stáročiami. Pokiaľ by išlo len o politické prekáračky, ešte by som to dokázal akceptovať. Ale žiaľ neblahé ovocie tohto stavu  si odnesú občania a Slovensko.

Tých 100 dní totiž boli charakteristické v prvom rade nenávisťou. A to je škoda. Bez nej by sme mohli byť oveľa ďalej – aj v presadzovaní stavu, kde zákon platí rovnako pre každého. Tejto práci totiž oveľa viac svedčí korektná odborná a politická spolupráca, ako mediálne predstavenia.  Preto Most-Híd predkladá súbor týchto zákonov tam, kam patria: na odborný a politický rokovací stôl. V Most-Híd sme im venovali prvých 100 dní vlády. Ale tak isto aj príprave série konkrétnych krokov na školstve, ochrane životného prostredia, doprave, na úradoch našich splnomocnencov.  Mrzí ma len, že v tomto kriku to nikoho nezaujíma. My sme do vlády vstúpili kvôli tejto práci. Aj s vedomím, že nám niektorí budú „robiť zo života peklo“.  

- Reklama -