Bugár (Most-Híd): Nové bezpečnostné riziká znamenajú pre Európu aj Slovensko nové výzvy

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Nové bezpečnostné riziká znamenajú podľa podpredsedu NR SR a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára pre Európu aj Slovensko nové výzvy. Ako povedal pre agentúru SITA, musíme vedieť reagovať na kybernetické útoky a hybridnú vojnu. „Len spolu môžeme byť úspešní,“ uviedol. Bugár dnes odcestuje do Bruselu, kde sa zúčastní na riadnom zasadnutí Európskej rady. Témou dvojdňového rokovania sú migrácia, obrana, vonkajšie vzťahy a digitalizácia.

Podľa Bugára je pre Slovensko kľúčové, aby bolo v jadre, ktoré bude mať dva základné piliere: ekonomiku a bezpečnosť. „Preto podporujeme aktuálne iniciatívy obrannej spolupráce EÚ. Stála štruktúrovaná spolupráca má kľúčový význam pre budúcnosť. Európska únia od svojho vzniku je priestorom trvalého mieru. Niet pochýb, že úloha udržať mier je jednou z jej najdôležitejších,“ zdôraznil.

Európska rada bude rozhodovať aj o presídlení dvoch európskych agentúr z Londýna. Ide o presídlenie bankovej agentúry a Agentúry pre lieky a liečivá (EMA). Práve o agentúru pre lieky má Slovensko záujem. V kandidatúre nás už podporila Česká republika a Maďarsko.

- Reklama -