Bugár (Most-Híd): Je dôležité, že Juncker odmietol delenie štátov EÚ a ich občanov na dve kategórie

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár považuje za dôležité, že predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes jednoznačne odmietol delenie štátov EÚ a ich občanov na dve kategórie. Ako povedal Bugár dnes pre agentúru SITA, týkalo sa to najmä témy rôznej kvality potravín a diskriminácie spotrebiteľov, na ktorú Slovensko upozornilo spolu s krajinami V4. Bugár tiež ocenil, že šéf komisie problémy pomenoval a žiadnym problémom či citlivým témam sa nevyhýbal.

Podpredsedníčka parlamentného výboru pre európske záležitosti Katarína Cséfalvayová za dôležitý odkaz považuje to, aby si politici v celej Európe, a teda aj na Slovensku naprieč politickým spektrom uvedomili dôležitosť blížiaceho sa obdobia, ktoré Juncker pomenoval ako „Window of opportunity/okno príležitosti“. „Zmeny v EÚ, formovanie jadra a naša schopnosť participovať na ich podobe, najviac do budúcnosti ovplyvnia rast životnej úrovne, bezpečnosť, ako aj ďalšie možnosti rozvoja Slovenska,“ povedala pre agentúru SITA.

Európa má “kolektívnu zodpovednosť” za pomoc migrantom v Líbyi. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker to v stredu uviedol v správe o stave Európskej únie (EÚ). Ako sa vyjadril na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu, EÚ musí v tejto otázke bližšie spolupracovať s Organizáciou Spojených národov, aby zabezpečila, že “škandalózna situácia” týkajúca sa podmienok migrantov v africkej krajine už nebude pokračovať”.

V správe o stave únie sa tiež venoval kvalite potravín v strednej a východnej Európe, ktorá je v prípade rovnakých výrobkov v tamojších krajinách nižšia ako v iných členských štátoch. Takýto prístup je podľa Junckera neprijateľný a nelegálny a EÚ urobí viac, aby presadila kvalitné potraviny na celom svojom území.

- Reklama -