Bratislavský samosprávny kraj: Kraj bude hospodáriť s rozpočtom 184 miliónov eur

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

„Diskusie boli vášnivé a časť úspechu treba pripísať tomu, že sme vysvetľovali každý detail tohto rozpočtu. Rozpočet považujem za ambiciózny a verím, že sa nám ho podarí naplniť. Označil by som ho slovami priekopníctvo v transparentnosti a prehľadnosti.Teraz nás čaká ešte niekoľko týždňov, aby sme dokončili programové vyhlásenie Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré predstavíme presne 100 dní od môjho nástupu do úradu a ideme predložiť ambiciózny plán ako zlepšiť život v tomto kraji v najbližších piatich rokov,“povedal počas brífingu bratislavský župan Juraj Droba, ktorý zároveň dodal „Ďakujem najmä riaditeľovi finančného odboru pánovi Ivanovi Bošňákovi a aj riaditeľovi odboru investičných činností, správy majetku a verejného obstarávania pánovi Pavlovi Liškovi a ich ľuďom, ktorí sa vo veľkej miere podieľali na tom, že bol rozpočet pripravený a prešiel 46 hlasmi okrem jedného poslanca, ktorý sa zdržal..“ 

Z rozpočtu pôjde najviac výdavkov na vzdelávanie a to viac ako 58 miliónov eur. Na zabezpečenie sociálnych služieb a plnenie kompetencií kraja v oblasti sociálnej politiky je vyčlenených takmer 28 miliónov eur. Na opravy, údržbu a rekonštrukciu 426 budov vo vlastníctve BSK je viac ako 19 miliónov eur, čo je takmer dvojnásobok oproti  vynaloženej sume v roku 2017. Verejnú dopravu v kraji podporí vo výške viac ako 17 miliónov eur. Pre účely bežnej opravy a údržby ciest a výstavby komunikácií vyčlenil BSK  13,5 milióna eur, o pol milióna viac ako na rok 2017. Oblasť kultúry má v rozpočte vyčlenených takmer 4,6 milióna eur, čo je približne o 200.000 eur viac oproti minulému roku.

Finančné prostriedky pre Bratislavskú regionálnu dotačnú schému boli navýšené o viac ako stotisíc eur. celková suma na rok 2018 je vo výške 2.091.000 eur. Novinkou v rozpočte je participatívny rozpočet v objeme 250.000 eur. Ten predstavuje istý nástroj umožňujúci občanom regiónu priamo sa zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní financií z rozpočtu BSK.

Bratislavský samosprávny kraj má kompetencie v niekoľkých oblastiach. Jednou z najdôležitejších základných úloh župy je oblasť školstva a jeho rozvoj, ďalej podpora a rozvoj sociálnych služieb pre odkázaných ľudí. Medzi jej základné úlohy patrí aj správa župných ciest II. a III. triedy a rozvoj kraja.

Bratislavská župa má 79 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti.

- Reklama -