Bratislava: Verejnosť sa môže zapojiť do rozvoja územia okolo Chorvátskeho ramena v Petržalke

0
Bratislava (Autor: TASR)

Ako spomenul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „Komunikácia s verejnosťou má svoj význam, pretože prináša významné skvalitnenie výstupov, pomáha definovať nové rámce pre rozvoj územia a predchádza konfliktom. Verejnosť má svoje významné miesto pri plánovaní rozvoja mesta. Rozvoj koľajovej dopravy napreduje a okrem modernizácie súčasných radiál pokračujeme aj v budovaní nových električkových tratí.“

Podľa hlavnej architektky Konrad je participácia verejnosti pridanou hodnotou plánovacieho procesu pri zohľadňovaní požiadaviek domácich rezidentov, ktorí najlepšie poznajú svoje okolie. Tá zároveň predstavila webovú stránku, ktorá bola vytvorená z dôvodu predstavenia urbanistickej štúdie územia a občianskej participácie, v rámci ktorej prebieha prieskum verejnej mienky formou dotazníka: www.participacia-petrzalka.bratislava.sk.

Dotazník bude možné vyplniť od 12.2.2018 do 19.3.2018. Následne bude vyhodnotený nezávislým tímom odborníkov a vyhodnotené výstupy budú zapracované do návrhu urbanistickej štúdie, ktorá bude predstavená verejnosti a v budúcnosti slúžiť ako podklad pre zmeny a doplnky aktuálneho územného plánu mesta a k spracovaniu podrobnejších územných plánov zón, ktoré jasne a pevne stanovia, čo sa kde môže stavať, kde a v akom rozsahu sa má zachovať alebo rozvíjať zeleň a aké funkcie územia sú prípustné.

V súvislosti s plánovanou výstavbou novej električkovej trate v tomto koridore spracováva hlavné mesto urbanistickú štúdiu, ktorá má za úlohu prehodnotiť urbanistický rozvoj tohoto územia okolo električkovej trate z hľadiska súčasne platného územného plánu mesta z roku 2007. Urbanistická štúdia – „Riešenie centrálnej rozvojovej osi Petržalky“ je zameraná na získanie názorov na ekologický (najmä prírodný koridor Chorvátskeho ramena) a urbanisticko-architektonický potenciál územia, ako aj jeho koordináciu s mobilitou v území – s pešou a cyklistickou dopravou, MHD a s dopravnou obslužnosťou územia automobilovou dopravou. 

Útvar hlavnej architektky zároveň pripravuje Týždeň otvorených dverí s aktuálnymi informáciami o spracovávaní tejto štúdie, kde bude tiež možné aktívne sa zapojiť s podnetmi ako aj vyplniť dotazník v mestskom priestore urbanizmu a architektúry Bratislavy ARCHA na Uršulínskej ulici. 

V súvislosti so začiatkom výstavby II. etapy električkovej trate do Petržalky, t. j. stavby “Nosný systém MHD, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, 2. časť Bosákova ulica – Janíkov dvor”, hlavné mesto momentálne pracuje na vypracovaní projektovej dokumentácie a získaní potrebných povolení v zmysle stavebného zákona – zmenu územného rozhodnutia a získanie stavebného povolenia. Bez uvedených povolení nie je možné vypísať verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. V neposlednom rade treba získať financovanie stavby cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OPII), tzn. podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok z EÚ zdrojov prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorý je riadiacim orgánom OPII. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o prioritný projekt hlavného mesta, mesto mu venuje maximálnu pozornosť tak, aby bol projekt úspešne zrealizovaný do konca roka 2023.

 

- Reklama -