Bratislava: Prvé elektrobusy začnú jazdiť od zajtra

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Elektrobusy sú novinkou mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Okrem toho, že sú ekologické a pomôžu zlepšiť kvalitu životného prostredia, prispejú aj k zvýšeniu atraktivity verejnej dopravy,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vo vozovni Krasňany sú už z celkovej dodávky 16 ks elektrobusov sólo s dĺžkou 12 metrov dodané 2 ks vozidiel a tiež 2 ks mini elektrobusov s dĺžkou 9 metrov. „Prvé dodané elektrobusy majú vybavenú potrebnú dokumentáciu a tiež preskúšané informačné systémy. V uliciach Bratislavy začnú jazdiť od zajtra na linkách č. 27,  53 a 151,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a.s. Ing. Milan Urban. Ďalšie elektrobusy plánuje DPB, a.s. nasadiť napríklad na linkách č. 43, 52, 53, 65, 66, 80 a 94.

Elektronabíjacie stanice budú primárne vo vozovni Krasňany, aj vo vozovni Jurajov Dvor. Súčasťou je tiež vybudovanie dvoch nabíjacích miest na trase elektrobusov na Kollárovom námestí a na Patrónke. Vozidlá budú nabíjané aj počas dňa na rýchlonabíjačkách, ale aj pomocou pantografových ramien. V noci budú nabíjané pomocou nabíjačiek vo vozovniach.

Nákup elektrobusov bol financovaný z fondov EÚ. Celková suma za 18 ks vozidiel je 10,4 mil. eur. bez DPH, pričom z fondov EÚ sa financovala čiastka 8, 5 mil. eur, zo štátneho rozpočtu 1 mil. eur a 900 tisíc eur bolo vykryté z rozpočtu mesta.

Všetky elektrobusy sú nízkopodlažné, plne klimatizované, s vnútorným aj vonkajším kamerovým systémom. Všetky sú vybavené modernými technológiami, nebude chýbať ani wifi pripojenie, či USB nabíjačky. Po nasadení elektrobusov klesne zaťaženie životného prostredia približne o 976, 61kg/rok oxidu uhoľnatého, o 277, 74 kg/rok aromatických uhľovodíkov, o 1914,42 kg/rok oxidu dusíka a o 12,61 kg/rok pevných častíc. Maximálna obsaditeľnosť elektrobusu s dĺžkou 12 metrov je 106 osôb z toho 33 + 1 na sedenie, maximálna obsaditeľnosť vozidla do 9 metrov je 54 osôb z toho 16 + 1 na sedenie. Dojazd vozidiel je bez priebežného dobíjania min. 160 km. Všetky vozidlá budú mať možnosť priebežného rýchlo nabíjania pomocou pantografu, ktorý výrazne predĺži dojazd vozidiel. Elektrobusy sú taktiež vybavené elektronickým počítaním cestujúcich.

 

- Reklama -