Bratislava: Primátor nepodpísal uznesenie o zrušení súťaže na verejné osvetlenie

0
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

Primátor na základe platnej legislatívy môže pozastaviť výkon uznesenia mestského zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné.

Uznesenie poslancov prekračuje rámec kompetencií zastupiteľstva, čo je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a zákonom o hlavnom meste.

Predmetné uznesenie je taktiež v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, nakoľko zákon taxatívne vymenúva dôvody, pre ktoré je možné súťaž zrušiť. Také dôvody nenastali.

Súťaž na verejné osvetlenie je v súlade so zákonom a prebieha podľa platných pravidiel. Hlavné mesto si uvedomuje, že ide o veľmi dôležitú súťaž v hodnote desiatok miliónov EUR, preto primátorovi záleží, aby proces prebehol striktne v súlade s pravidlami verejného obstarávania a ostatnými zákonmi. Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby víťaza súťaže transparentne vygeneroval slobodný trh s cieľom vyhnúť sa neprimeraným a nekompetentným politickým zásahom do súťaže.

Politické zásahy do verejnej súťaže bránia zmenám súčasného nevyhovujúceho stavu verejného osvetlenia a primátor ako štatutár mesta, ktorý je zodpovedný za obstarávanie, musí chrániť záujmy mesta.

Ako uviedol primátor Ivo Nesrovnal: “Práve tí, ktorí prichádzajú s návrhmi takýchto politických zásahov sú tí, ktorí nechcú umožniť slobodnú súťaž, ale, naopak, chcú zakonzervovať súčasný stav. Je mi ľúto, že poslanci navrhli a schválili uznesenie, ktoré smeruje k udržaniu status quo vo verejnom osvetlení.“ Takýto návrh podľa primátora smeruje k zbytočnému oddialeniu potrebnej modernizácie systému verejného osvetlenia, oddialeniu postupného odstraňovania investičného dlhu a k oddialeniu postupného využitia siete verejného osvetlenia pre ďalšie verejné účely v hlavnom meste.

- Reklama -