Bratislava: Primátor aktívne rieši problematiku náhradných nájomných bytov

0
Ivo Nesrovnal (Autor: TASR)

„V záujme mesta je vyriešiť problematiku náhradných nájomných bytov čo najskôr. Štát presunul toto bremeno na samosprávy a my si musíme splniť zákonnú povinnosť. Hľadáme rôzne spôsoby, ako to čo najefektívnejšie spraviť. Najideálnejším spôsobom je výstavba bytov, avšak plánujeme vyhlásiť aj súťaž na nákup už hotových bytov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.   

Primátor informoval štátneho tajomníka o viacerých projektoch výstavby náhradných nájomných bytov a prekážok zo strany mestských častí, ktoré túto výstavbu odmietajú. Ohľadom výstavby v lokalite Pri kríži primátor upozornil na dočasné zastavenie prác a posun termínu dokončenia výstavby a teda aj posun termínu vyplatenia dotácie zo strany ministerstva dopravy. Štátny tajomník Ďurček ubezpečil primátora, že dotácia vo výške 4 mil. eur na tento projekt bude hlavnému mestu poskytnutá. Primátor zároveň upozrnil na to, že podľa zákona si mesto môže nárokovať od ministerstva dopravy poskytnutie dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov až do doby kým neposkytne všetkým žiadateľom bytovú náhradu.

Do doby, kým nebudú mať žiadatelia o náhradné nájomné byty pridelené bytové náhrady, je mesto zo zákona povinné vyplácať majiteľom bytov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným z vlastného rozpočtu. Z uvedeného dôvodu mesto vypracovalo metodiku výpočtu a vyplácania týchto kompenzácií a aktuálne spracúva žiadosti o tieto kompenzácie. Štátny tajomník prisľúbil odbornú pomoc pri tomto procese. 

Ďalším spôsobom riešenia problematiky náhradných nájomných bytov je obstaranie hotových bytov formou vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže. Hlavné mesto spustilo tento proces a na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva predloží materiál so spracovanými podmienkami verejnej obchodnej súťaže vypracované v súlade s podmienkami ustanovenými v zákone č. 261/2011 Z.z. o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov. Štátny tajomník túto informáciu akceptoval.  

Na stretnutí rokoval primátor Bratislavy so štátnym tajomníkom aj o možnej novele  zákonov 260/2011 Z. z. o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom a 261/2011 Z.z. o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov, ktorá by zjednodušila proces nadobúdania náhradného nájomného bývania. „O zmene zákona budeme uvažovať až po vyčerpaní všetkých doterajších možností. Táto problematika je jednou z našich priorít, preto je v záujme ministerstva riešiť ju čo najskôr,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Peter Ďurček.

 

- Reklama -