Bratislava: Neschválením zmluvy s americkou ambasádou prichádza mesto o státisíce eur

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Som presvedčený, že je v záujme mesta, aby do času, kedy sa americké veľvyslanectvo presťahuje na iné miesto, malo hlavné mesto s veľvyslanectvom zmluvu o prenájme. Za milión eur z nájmu sme mohli urobiť veľa prospešných vecí pre Bratislavčanov. Bezpečnostná zóna okolo ambasády bude tak či tak. Ide len o to, či za to Američania platiť budú alebo nie,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hlavné mesto s Veľvyslanectvom USA pravidelne komunikuje a je pripravené poskytnúť mu plnú súčinnosť v záujme čo možno najrýchlejšieho vyriešenia premiestnenia jeho sídla. Bezpečnostná zóna, ktorou je okolie budovy veľvyslanectva, požíva podľa Viedenského dohovoru výsadu nedotknuteľnosti bez ohľadu na vlastnícke právo k pozemkom. Za medzinárodné záväzky Slovenska zodpovedá vláda a ministerstvo zahraničných vecí. Nie je to v kompetencii mesta. Mesto však môže od americkej ambasády získať pol milióna eur ročne, ktoré je ambasáda ochotná platiť, keby mala na to právny titul.

Zároveň, hlavné mesto Bratislava má záujem na čo najskoršom vyriešení bezpečnostných obmedzení na Hviezdoslavovom námestí a jeho plnom využívaní Bratislavčanmi aj návštevníkmi hlavného mesta. Hlavné mesto je presvedčené, že takéto plné využívanie Hviezdoslavovho námestia bez bezpečnostných obmedzení možno dosiahnuť presťahovaním sídla veľvyslanectva USA.

Hlavné mesto malo do roku 2016 uzatvorenú nájomnú zmluvu so Spojenými štátmi americkými zastúpenými veľvyslanectvom na pozemky pred budovou na Hviezdoslavovom námestí. Veľvyslanectvo platilo mestu nájom približne 1 euro ročne. Hlavné mesto po dohode s veľvyslanectvom chcelo a chce dosiahnuť, aby do doby, než sa veľvyslanectvo z Hviezdoslavovho námestia presťahuje, platilo mestu riadny prenájom pozemkov v hodnote 480 000 eur ročne.

 

- Reklama -