Bratislava: Na bratislavskej radnici sa konalo stretnutie k zlepšovaniu pomoci ľuďom bez domova

0
Bratislava (Autor: TASR)

Rachel Ramirez prišla na Slovensko v rámci programu Udržateľná občianska participácia v minoritných komunitách. Na Slovensku program zastrešuje Centrum komunitného organizovania (CKO), americkú stranu zastupuje organizácia WSOS. Počas svojej návštevy Rachel Ramirez odovzdala svoje cenné skúsenosti svojim slovenským kolegom z neziskovej organizácie Depaul, ako aj riaditeľke Sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu hlavného mesta Marcele Gbelecovej.„Oceňujem možnosť stretnúť sa s Rachel Ramirez. Pre hlavné mesto sú vždy dôležité konkrétne skúsenosti z práce s ľuďmi bez domova o to viac, že ide o skúsenosti s komunitným organizovaním práce, ktorá sa Slovensku nie je rozvinutá,“ uviedla Marcela Gbelecová.

Depaul Slovensko sa chce vo svojej práci posunúť od bežného sociálneho poradenstva a poskytovania sociálnych služieb smerom k posilňovaniu samotných ľudí bez domova. Ich snahou je, aby sa samotní ľudia bez domova stali hovorcami svojich problémov a komunikovali ich smerom ku kompetentným úradom, mestám či ministerstvu práce. Riešenie problému ľudí bez domova touto formou bol témou stretnutia na pôde hlavného mesta.

„Rachel Leonor Ramirez je komunitná organizátorka z organizácie Chicago Coalition for the Homeless (CCH). Úspešne pracuje na zmene života ľudí bez domova so zápisom v registri trestov v Chicagu ako aj v štáte Illinois. Predstaví nám komunitné organizovanie ako efektívny nástroj sociálnej zmeny aj na poli bezdomovectva,“ vysvetlil Jozef Kákoš z Depaul Slovensko n.o., ktorý sa zúčastnil štvortýždňovej stáže v CCH. „Práve toto je komunitné organizovanie. Budeme sa učiť ako do zmeny aktívne zapojiť samotných ľudí bez domova. Našim cieľom je podporenie komunity a jej členov, ich aktivizácia. Jednoducho povedané, aby začali pretvárať a rozvíjať priestor okolo seba podľa svojich potrieb a bojovať za pozitívnu zmenu,“ dodal Kákoš.

Komunitné organizovanie ako spôsob riešenia mnohorakých problémov komunít, spoločnosti, vznikol v prvej polovici minulého storočia v meste Chicago v Spojených štátoch. Za jeho formálneho zakladateľa sa považuje Saul Alinsky. Okrem neziskových organizácií túto techniku aktívne využívajú aj mestá, ktoré zamestnávajú vlastných komunitných organizátorov, pomocou ktorých sa snažia pracovať najmä s vylúčenými komunitami.

Nezisková organizácia Depaul Slovensko pracuje už viac ako desať s ľuďmi bez domova. Medzi jej projekty patria Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul, najväčšia nízkoprahová nocľaháreň pre ľudí bez domova na Slovensku, Útulok a ZOS sv. Lujzy de Marillac, unikátny projekt určený ľuďom bez domova s vážnym zdravotným stavom, nízkoprahové denné centrum Ošetrovňa sv. Alžbety a terénny program, ktorý Depaul Slovensko n.o. prevádzkuje v Karlovej Vsi.

 

- Reklama -