Blanár (SMER-SD): CT zaobstaráme pre dolnooravských pacientov

0
Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

Ministerstvo zdravotníctva spustilo súťaž na centrálny nákup CT prístrojov. Do procesu sa zapojila tiež Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktorá chce svoj pôvodný CT prístroj z roku 2004 vymeniť za nový. „V našich nemocniciach už dlhodobo uplatňujeme transparentné a efektívne zásady nákupu všetkých prístrojov, techniky či iných pomôcok i materiálu. Oceňujem, že sa ministerstvo rozhodlo vytvoriť takéto centrálne obstarávanie, aby nemocnice mohli získať CT prístroje v otvorenej súťaži. Verejné obstarávania sa nám overili pri nákupoch pre všetky naše župné organizácie a tiež priamo pre Úrad ŽSK, preto sme sa rozhodli, že na výzvu ministerstva budeme reagovať a prístroj zaobstaráme pre našich dolnooravských pacientov,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

DNsP v Dolnom Kubíne je poslednou zo župných nemocníc, ktorej chýba moderné CT. „Minulý rok sme sa venovali obstarávaniu magnetickej rezonancie, preto sme k nákupu nového CT prístroja pristúpili až teraz. Zadali sme ministerstvu potrebné parametre pre naše pracovisko a uvidíme, ako dopadne súťaž,“ uviedol riaditeľ DNsP Jozef Mintál. Dolnooravská nemocnica má od mája 2016 k dispozícii ako jediná župná zdravotnícka organizácia pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré financuje Žilinská župa spolu s nemocnicou vo výške 1,6 mil. eur s päťročným pozáručným servisom. „Na tomto obstarávaní sme pracovali niekoľko mesiacov a výsledkom je vysoko kvalitný prístroj, ktorý sme vysúťažili transparentne a výhodne,“ dodal žilinský župan. Podľa jeho slov nový pavilón skrátil čakacie lehoty na vyšetrenie pacientom z Oravy, ale aj Liptova či Kysúc.

Žilinský kraj obstaráva prostredníctvom dvoch nezávislých elektronických certifikovaných systémov už šesť rokov a vďaka elektronickým súťažiam ušetril za prvý polrok 2016 1.832.800,08 eur. „Výhodou takejto formy nákupu je najmä transparentnosť, keďže firmy, ktoré vyhrajú jednotlivé zákazky, musia splniť kritériá vyhodnocované elektronickým systémom, čiže do záverečného procesu výberu nie je možné zasahovať a niekoho uprednostniť,“ vysvetlila riaditeľka odboru verejného obstarávania ŽSK Ivana Žureková.

- Reklama -