Andrej Danko a poslanci NR SR za SNS na oslavách SNP

0
Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

Andrej Danko v príhovore povedal, že Slovensko je od nepamäti srdcom Európy. Nielen geografickým, ale predovšetkým kultúrnym a politickým. ,,Srdce je však citlivé ako na dobro, tak aj na zlo. Slovenské srdce vnímalo všetky civilizačné siločiary nášho kontinentu po celé stáročia. Robí tak senzitívne aj dnes, v ťažkých časoch tlaku globalizácie a krízy európskej politiky,“ uviedol Andrej Danko s tým, že v vo vzácny deň stojíme pri pamätníku Slovenského národného povstania, ktorý dostal od ľudí symbolické pomenovanie ,,puknuté srdce”. V auguste roku 1944 však slovenské srdce nepuklo. Bolo naplnené bôľom a hnevom súčasne. ,,Naši starí otcovia povstali, pretože cítili krivdu, ktorú páchal neľudský fašistický režim po celej Európe. Nezradili pritom naše národné princípy, skôr naopak. Pozdvihli slovenskú zástavu, aby zastavili zlo. Je nemorálne a nanajvýš ohavné, ak sa ktokoľvek opovažuje akýmkoľvek spôsobom siahať na pamiatku účastníkov Povstania,” pripomenul v prejave Andrej Danko a zároveň vzdal úctu hrdinom tej doby.

,,S hlbokou úctou sa skláňam pred všetkými známymi aj neznámymi hrdinami Slovenského národného povstania. Vojenské vystúpenie slovenského národa proti nehumánnemu nacistickému útlaku, ktoré podporili aj bojovníci mnohých európskych národov bolo, je a navždy ostane veľkou pýchou Slovákov,” uzavrel svoj príhovor na oficiálnych oslavách SNP Andrej Danko.

Predstavitelia Slovenskej národnej strany sa zúčastnili na pietnych spomienkach na SNP aj na iných miestach Slovenska. Poslankyňa NR SR Eva Antošová a ďalší členovia SNS z Nitrianskeho kraja sa zúčastnili na celokrajských oslavách SNP v Nitre. Poslankyňa NR SR Magdaléna Kuciaňová sa pri príležitosti 72. výročia vypuknutia SNP zúčastnila na pietnom akte spojenom s kladením vencov v Moravanoch nad Váhom (okres Piešťany). Členovia Slovenskej národnej strany si SNP uctili aj v Senici, na Dni vďaky v Trnave, na Dargove a mnohých ďalších miestach.

- Reklama -