Abrhan (KDH): Na učiteľoch záleží – 5 opatrení pre zlepšenie postavenia učiteľov

0
Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

Minister Čaplovič totiž v roku 2013 sľuboval, že priemerná mzda učiteľa bude do troch rokov 1100 eur. „Nielenže to Smer nesplnil, ale Čaplovič už nie je našťastie ani ministrom,“ dodal Abrhan. Dnes podľa Abrhana namiesto toho, aby vláda problémy v školstve riešila, tak už v predstihu sľubuje, že po voľbách to vyrieši. Vláda Smeru pripravila rôzne balíčky, ale učiteľov ignoruje. „Preto som počas leta intenzívne komunikoval s radovými učiteľmi, ale aj s odborovými zväzmi a pripravil som päťbodový plán, ako okamžite zvýšiť status učiteľa bez toho, aby to výrazne zaťažilo štátny rozpočet,“ povedal Abrhan.

  1. Nájomné štartovacie byty pre učiteľov. Podľa Abrhana je dostupnosť bývania na Slovensku zlá, takto by zriaďovateľ mohol cez príspevok ŠFRB postaviť nájomné štartovacie byty pre učiteľov. Učitelia vzhľadom na nízky nástupný plat by mali na začiatok zabezpečené bývanie a mohli sa tak ľahšie za voľným miestom na škole presťahovať.

  2. Účinná legislatíva proti šikane učiteľov. Okrem toho navrhuje prijať ochrannú trojročnú lehotu pre učiteľov, aby ich bez závažného porušenia pracovnej zmluvy nemohli tri roky pred dôchodkom prepustiť. Má totiž informácie, že sa na základe bossingu nadriadenými stávajú aj takéto prípady.

  3. Odborné stáže pre učiteľov na Slovensku i v zahraničí, aby mohli kariérne rásť.

  4. Poukazy na rekreačné pobyty v štátnych zariadeniach. Štát má podľa neho niekoľko účelových zariadení po celom Slovensku, nevidí dôvod, aby ich nemohli za zvýhodnené ceny využívať aj učitelia s rodinami.

  5. Zvýšenie platov aspoň na priemernú mzdu v národnom hospodárstve. Je to len prvý krok.

Prijatím týchto opatrení vieme podľa Abrhana okamžite zdvihnúť postavenie učiteľov na Slovensku. „Chcem len pripomenúť, že učitelia sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí majú v rukách vzdelanie našich detí, často sú však len na okraji spoločnosti. V krajinách OECD je plat učiteľa na úrovni 80% priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí, na Slovensku je to menej ako 50%,“povedal Abrhan. Nezostáva len pri sľuboch, ale s Martinom Froncom predkladajú spoločne návrh zákona o učiteľských bytov do parlamentu. „Po prvé, riešime tam možnosť nájomných štartovacích bytov a zavádzame pojem učiteľský byt. Po druhé, rozširujeme možnosť zvýhodnenej pôžičky na kúpu bytu aj o učiteľov,“ povedal Abrhan. Aj na základe tohto sa podľa Abrhana ukáže, či Smer prejde od sľubov aj k činom alebo bude len sľubovať a potichu meniť neschopných ministrov.

- Reklama -