A. Zemanová (SaS): Karpatské pralesy možno vyškrtnú z UNESCO, vláda problém rieši len naoko

0
Anna Zemanová (Autor: TASR)

Prírodná lokalita Karpatské bukové pralesy, ktorá sa nachádza v hraničnom pásme s Ukrajinou, bola ako ukážka zvyškov pralesa zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO v roku 2007.

„Slovenská vláda mala k UNESCO záväzok vypracovať detailný projekt o využití potenciálu tohto územia a prípadných vplyvoch na hospodárstvo krajiny a životné prostredie. Keď sa tak dlhodobo nedialo, UNESCO zdvihlo varovný prst. Ak materiál nebude vypracovaný, územiu hrozí vyškrtnutie z prestížneho zoznamu,“ upozornila A. Zemanová a pokračovala: „Vláda síce zareagovala rýchlo a schválila materiál, ktorý sa volá Komplexný návrh opatrení, záplatu však šila horúcou ihlou. A tak to aj vyzerá. ‚Komplexnému‘ návrhu chýbajú akékoľvek konkrétne opatrenia, analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy a dokonca je aj bez vplyvov na životné prostredie.“

Zemanová pripomenula, že obsah navyše nebol prekonzultovaný s dotknutými župami, hoci problematika cestovného ruchu spadá priamo do ich kompetencií. Chýbajú jej aj vyjadrenia vlastníkov či akákoľvek ucelená stratégia pre rozvoj v regióne.

„Pokiaľ sa nezačnú projekty riešiť poriadne a budú sa schvaľovať len aby boli, naša účasť v prestížnych zoznamoch bude napokon tiež len naoko a čo je najhoršie, nakrátko,“ tvrdí Zemanová.

SaS žiada vládu, aby verejnosť informovala o schválenej bezodkladnej úlohe zastaviť ťažbu v danom území – na pozemkoch v správe organizácií v zakladateľskej pôsobnosti rezortov pôdohospodárstva a obrany a zakomponovala do realizácie úloh v cestovnom ruchu príslušné samosprávne kraje.

- Reklama -