Vyberal Kadúc za právnikov pre matovičovcov svojich kamarátov? Poslanec priznal, ako to bolo

0
Miroslav Kadúc, poslanec NR SR (OĽaNO) (Autor: SITA)

Poslanec za OĽaNO tak naráža na časť textu v Ritomskej blogu, kde ho obviňuje zo zvláštnych praktík pri výbere. Podľa nej nemal záujem o skúsených právnikov a cez Kadúca prešli len mladí právnici, čerství absolventi. „Po jeho skončení mi jedna právnička volala a povedala, že vycítila, že z toho nič nebude,“ a dodala: „Ešte šťastie, že zákony OĽaNO nie sú v parlamente prijaté.”

Poslanec Kadúc reagoval. „Áno, realizoval som “výberové konania” na právnikov pre jednotlivých členov klubu. Tieto mali za cieľ odporúčanie, nie záväzný pokyn pre poslancov,“ vraví a pripomína, že mu rukami prešli asi tri stovky životopisov a na osobný pohovor nakoniec pozval do päťdesiat ľudí.

Kamarátkšeft sa nekonal

„Na tomto mieste hovorím, že som neabsolvoval ani jeden pohovor, na ktorom mal byť nejaký môj kamarát či spolužiak z napr. VŠ. Môj záujem bol vybrať čo možno najobjektívnejšie tak, aby človek spĺňal kritérium odbornosti a “ľudskosti” v zmysle zapadnutia do kolektívu a často napätej práce v parlamente s úmyslom meniť veci k lepšiemu,“ píše v odpovedi pre ParlamentnéListy.sk. Tiež uvádza, že dôležitým kritériom bola aj ich cena práce, „ktorá mala byť na rovnakej úrovni, nikto nemal dostať viac ani menej,“ tvrdí. „Obvinenia či ich náznak, ktoré p. Ritomská podsúva, že som nevybral jej kandidátku, sa mi zdá také zvláštne, radšej bez ďalšieho komentára.,“ dodáva.

Ritomská tiež napísala, že: „Rozdeliť peniaze každého poslanca pre asistentov, to bola ďalšia podnikateľská myšlienka lídra OĽaNO. Ale popritom unikala práca s občanmi, voličmi. Navonok sa s nimi pracovalo, ale nič konkrétne sa pre nich neriešilo.“  Kadúc tvrdí, že ani z kontextu ani samostatne nie je toto tvrdenie pravdivé. „Pani Ritomská hovorí o tom, že sme sa nevenovali občanom. Títo právnici boli vyberaní aj s tým, že majú občanom poskytovať právne usmernenia na orgány, ktoré poskytujú právnu pomoc, a to s ohľadom na druh kauzy. Podľa mojich vedomostí bolo takýchto usmernení dokopy asi 200. Pričom tam boli aj veci, ktoré p. Ritomská neurobila podľa predstáv občana,“ a ďalej napísal, že túto vec chce nechať bez ďalšieho komentára.

- Reklama -