Utečenci už ovládli aj slovenský parlament. Pozrite si, čo padlo v diskusii na túto tému. Poliačik predstavil pre PL svoj recept na krízu

0
Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Poslancom Národnej rady včera nestačilo ani 9 hodín, aby sa zhodli na návrhu riešenia utečeneckej hystérie na území starého kontinentu. Pokračovali preto i dnes.  Z vystúpení volených zástupcov je však jasné, že postoj smerákov voči povinným kvótam naordinovaných zo strany Európskej komisie ich podporí aj drvivá väčšina opozície.

Pripomeňme, že otázke migračnej krízy sa už zákonodarcovia venovali na júnovej schôdzi, keď sa zhodli na odmietnutí povinných kvót. Situácia je však čoraz dramatickejšia, preto sa k tejto téme vrátili aj po prázdninách. Dvojdňové rokovanie súvisí s ďalším mimoriadnym zasadnutím Rady ministrov vnútra európskej dvadsaťosmičky, ktoré je naplánované na budúci utorok. V tejto súvislosti sa pred poslaneckým plénom premiér Fico vyjadril, že ak v utorok padne v Bruseli kvalifikovanou väčšinou rozhodnutie o schválení povinných kvót na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ aj napriek nesúhlasu Slovenska, vláda SR s nimi nebude súhlasiť.

Sme suverénna krajina, tak čo koho do toho…

Predseda vlády opäť zdôraznil, že až 90 percent ľudí, ktorí sa nachádzajú na území EÚ, nie sú utečencami, ale ekonomickými migrantmi. Dodal, že „každá krajina má suverénne právo riešiť svoju demografickú situáciu pozývaním utečencov. Nie je však možné nanucovať iným suverénnym štátom, koho a za akých podmienok musia akceptovať na svojom území.“ Upozornil tiež na možné nebezpečenstvo, ktoré sa do Európy valí práve vlnou migrantov. „Ak ju nezastavíme, hrozí nebezpečenstvo, že tradičné proeurópske strany, ktoré sa desaťročia snažili realizovať projekt európskej integrácie a preukázali schopnosť prekonávať krízy, ktoré prirodzene prinášal, budú vystriedané nacionalistickými, xenofóbnými a otvorene proti európskymi populistickými politickými zoskupeniami, až európska integrácia stratí politickú podporu a Európska únia bude jednoducho v kríze,“ myslí si premiér.

Predseda vlády nezabudol poďakovať opozičným stranám za „širokú podporu odmietavého stanoviska vlády k zavádzaniu kvót ako čomusi, čo je iracionálne, čo nerieši podstatu problému a odpútava pozornosť od mobilizácie síl Európskej únie na zastavenie prílevu imigrantov a na obnovenie schopnosti Európskej únie chrániť svoju vonkajšiu hranicu“.

Nebudeme zápasiť o uhlie, ale o meno Boha

Šéf kádehákov Ján Figeľ sa v rozprave vyjadril, že Slovensko by malo podporovať utečencov v ich domovských krajinách. Kresťanskí demokrati chcú zároveň presadiť, aby sa jednou z prioritných krajín rozvojovej pomoci stala Sýria. Poslanec Alojz Hlina (KDH) hovoril o zmene tváre Európy. „My nebudeme zápasiť o uhlie, nebudeme zápasiť o pšenicu, nebudeme zápasiť o železnú rudu. Bojím sa však, že začneme zápasiť o podobu Boha. Že začneme zápasiť o to, akého vlastne vierovyznania je ten Boh,“ upozornil.

Strašenie ľudí sa neoplatilo

Béla Bugár priznal, že súhlasí so slovenskou vládou v tom, že Európa aj Európska komisia zaspala túto krízu. „Ale zaspali sme aj my,“ dodal. „Všetci odmietame kvóty a ja si myslím, že je to správne, lebo by to vyzeralo ako diktát Bruselu,“ pokračoval. Vláde však vytkol nezvládnutie komunikácie s občanmi. „Strašiť bezpečnostným rizikom v prípade ich príchodu, spájať utečencov s teroristami, samozrejme, vyvoláva strach. Potom však žiadať občanov, ktorých sme postrašili, aby ich bez slov prijali čo i len dočasne v ich dedine, je dosť trúfalé,“ povedal.  

Liberáli sú za reformu azylového procesu

„Systém kvót nepovažujem za riešenie súčasnej krízy,“ vyjadril sa pre ParlamentneListy.sk liberál Martin Poliačik. Zároveň prezentoval aj  postoj strany SaS k riešeniu migrantskej krízy. SaS „prichádza s návrhom, ktorý pozostáva zo zriadenia záchytných táborov na území Afriky a Balkánu a zabezpečí všetky hlavné migračné trasy do Európy“. Pokračuje, že „do týchto táborov musia byť presunutí všetci utečenci, ktorí sú na území Európy a ešte nepožiadali o azyl“. Utečenci by mali mať podľa návrhu strany v táboroch zabezpečené životné potreby a zároveň budú môcť podstúpiť azylový proces s ktoroukoľvek krajinou EÚ. Dovtedy, kým sa zriadia záchytné tábory, je však potrebné vyvinúť maximálne úsilie pri poskytovaní humanitárnej pomoci, aby sme predchádzali ľudským tragédiám, ktoré s prichádzajúcou zimou budú ešte početnejšie.

„Naším cieľom je prekaziť biznis prevádzačom a zabrániť tomu, aby utečenci museli podstupovať cestu po Európe, ktorá ešte viac zhorší ich situáciu. Zároveň súhlasíme s tým, že hranice Schengenského priestoru musia byť strážené a nekontrolovaný pohyb cudzích osôb je neprípustný. Navrhujeme z toho dôvodu reformu azylového procesu, ktorý by nemusel prebiehať v Európe, ale prebiehal by čo najbližšie krajinám, z ktorých utečenci prichádzajú,“ vyjadril sa Poliačik.

Nech sa o utečencov postará Západ

Smerák Ľuboš Blaha sa dnes vyjadril, že západným krajinám už neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom. Podľa neho totiž západné mocnosti „rozmlátili“ Irak, Sýriu aj Líbyu, čo spôsobilo destabilizáciu celého regiónu. Tam vidí problém dnešného prílivu migrantov na starý kontinent. Blaha zároveň odmietol tvrdenia, že Slovensko je svojím postojom voči utečencom nesolidárne a xenofóbne.

Postará sa o rodinu utečencov?

Poslanec Juraj Miškov (SKOK!) sa zase „hanbí za politikov, ktorí zneužívajú tému migrantskej krízy na vytĺkanie politického kapitálu“. Dodal, že je ochotný sám sa postarať o jednu rodinu utečencov, aj keď by to podľa neho, vzhľadom na rozmery a závažnosť tejto problematiky, bolo len gesto.


 

- Reklama -