Spájanie troch politikov, ktorí milujú svetlo reflektorov, sa môže skončiť úplnou katastrofou. Píše v komentári o koalícii Lipšica, Matoviča a Sulíka Peter Bárdy

0
Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

Igor Matovič je podľa Bárdyho veľmi špecifický politický zjav, ktorý dokáže osloviť veľkú časť voličov, ale je aj ťažko čitateľným politikom. „Čo myslí vážne, kedy len sranduje a strieľa len tak vety do vetra. Koľko vecí rieši spontánne a koľkokrát to je len kalkul? Je liberál alebo konzervatívec? Veď v niektorých témach je takmer prepojený pupočnou šnúrou s Richardom Sulíkom a v iných zas s najtvrdšími konzervatívcami,“ píše v komentári Bárdy.

Daniel Lipšic je naopak politik, ktorý má jasné ciele aj názorovú líniu a je tak podľa Bárdyho do istej miery opakom Matoviča, s ktorým sa pustil do predvolebnej koalície. „Kým pre Igora Matoviča je témou čokoľvek, na čom môže vytrieskať politický kapitál, Daniel Lipšic sa štylizuje do úlohy akéhosi bojovníka proti korupcii,“ vysvetľuje spoluprácu lídrov hnutí OĽaNO a NOVA Bárdy.

Dvaja do koalície sú dobrý počet, ale k Danielovi Lipšicovi a Igorovi Matovičovi sa mal pridať aj tretí partner, ktorým ešte stále môže byť Richard Sulík. Predseda SaS sa však ešte nevyjadril a „zatiaľ hrá mŕtveho chrobáka“. Sulík totiž uviedol, že sa spojí s Lipšicom a Matovičom len v prípade, že nájdu silného spoločného lídra. To sa však zatiaľ nepodarilo a podľa Petra Bárdyho sa to do volieb ani nepodarí.

Koalícia hnutí OĽaNO a NOVA by podľa nedávneho prieskumu získala dokopy 8,9 percenta hlasov a v parlamente by tak obsadila 16 kresiel. Lipšicove hnutie NOVA by sa pritom samostatne do NR SR nedostalo, pretože má podporu len približne troch percent voličov. Sulíkova SaS je na tom podobne, pretože aktuálne prieskumy jej prisudzujú len 4,5 percenta hlasov a s takýmto volebným ziskom by zostala strana Sloboda a solidarita pred bránami parlamentu.

Celý komentár Petra Bárdyho si môžete prečítať TU

- Reklama -