SaS: V štáte neexistuje sila, ktorá by zastavila Harabinovu svojvôľu

0
Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

„Sme však rozhorčení a znechutení z toho, že v štáte neexistuje reálna sila, ktorá by tento rozklad, túto justičnú svojvôľu zastavila. Vláda sa od začiatku volebného obdobia odvážila pustiť len do minimálnych zmien v justícii, ktoré bohužiaľ neodstraňujú najväčšiu pliagu slovenského súdnictva. A tou je absencia morálneho konania mnohých sudcov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Za “harabinizáciu” súdnictva sú zodpovedné Ficove a Mečiarove vlády

Liberáli sú presvedčení, že za kritický rozsah takzvanej “harabinizácie” súdnictva sú zodpovedné vlády, najmä tie Mečiarove a Ficove. „Preto skutočné riešenie sa nachádza v ochote politických strán prijať také zmeny v zákonoch, vrátane ústavy, ktoré vytvoria účinné mechanizmy na vyzliekanie skorumpovaných a amorálnych sudcov z talárov bez toho, aby bola dotknutá nezávislosť súdnej moci ako kľúčovej súčasti právneho štátu a spravodlivosti,“ vysvetlil tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Očistu súdnictva považuje SaS za dôležitú tému budúcoročných volieb. „Veríme, že z nich vyjde vláda, ktorá bude mať dostatok politickej sily, aby zmeny presadila,“ uzavrel Sulík.

Harabinov senát oslobodil expolicajtov obvinených z korupcie

Senát na čele so Štefanom Harabinom má za sebou tri medializované prípady. V jednom prípade spochybnil inšpekciu ministerstva vnútra a oslobodil policajta obvineného z korupcie. V druhom prípade pustil na slobodu recidivistu odsúdeného za sexuálne obťažovanie, lebo spochybnil zákonnosť sudcu, ktorý ho súdil. Sudca bol v Čechách odsúdený pre alkohol za volantom, na Slovensku išlo vtedy iba o priestupok. Podľa Harabinovho senátu mal byť sudca aj tak vyzlečený z talára. Senát pod vedením Juraja Klimenta neskôr v inom prípade vyriekol presne opačný názor na obe veci. V treťom prípade Harabinov senát oslobodil spod obžaloby expolicajta obvineného z brania úplatku. Podľa predsedu senátu Harabina zákon jasne hovorí, že inšpekcia ministerstva vnútra neexistuje, existuje len inšpekcia.


 

- Reklama -