Rozpočet Smeru na rok 2016 je o prejedaní a kupovaní voličov. Socialistická vláda konsolidovala verejné financie z peňazí, ktoré vytiahla od ľudí, živnostníkov, podnikateľov či budúcich dôchodcov

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Štyri roky druhej vlády Roberta Fica sú premárneným obdobím a návrh štátneho rozpočtu je toho dôkazom. Socialistická vláda konsolidovala verejné financie z peňazí, ktoré vytiahla od ľudí, živnostníkov, podnikateľov či budúcich dôchodcov. Ficova vláda premárnila každú príležitosť na zoštíhľovanie svojich výdavkov a investovanie do budúcnosti,“ komentoval návrh budúcoročného štátneho rozpočtu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Socialisti podľa neho budú určite argumentovať tvrdením, že budúcoročný schodok klesne oproti tohtoročnému o tretinu. To podľa neho nič nemení na veci, že Ficova vláda plánuje na budúci rok zaťať dvojmiliardovú sekeru, ktorú o pár rokov budú platiť všetci.

Ficov kabinet rezignoval na systémové zmeny, budúcoročný rozpočet je krátkozraký

Znižovanie schodku štátneho rozpočtu však na svojich pleciach do veľkej miery nesú bežní ľudia, ktorých Robert Fico vyhnal z 2. piliera alebo živnostníci či podnikatelia, ktorí sú donútení platiť daňové licencie. „Napriek zvyšovaniu príjmov vláda Smeru definitívne rezignovala na systémové zmeny, ktoré by Slovensku v budúcnosti zabezpečili udržateľný rozvoj, zvyšovanie kvality vzdelávania, podporu podnikateľského prostredia a teda zlepšovanie kvality života ľudí na Slovensku. Ficov kabinet premárnil príležitosť na zjednodušenie a zníženie odvodov, opravu daňového systému, ozdravenie zdravotníctva alebo vytvorenie podmienok pre zvýšenie zamestnanosti,“ dodal predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti Milan Roman. Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu z dielne Petra Kažimíra považuje za zlý a krátkozraký. Autori rozpočtu počas jeho prípravy dovideli podľa Romana len do budúcoročných parlamentných volieb.

Vláda chce rešpektovať zákon o rozpočtovej zodpovednosti

V budúcom roku by mal byť deficit verejnej správy na úrovni 1,93 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR. Znižovanie deficitu pritom rezort predpokladá aj v ďalších rokoch, a to na úroveň 0,88 percenta HDP v roku 2017 a 0,53 percenta HDP v roku 2018. „Stanovené ciele by mali prispieť ku každoročnému znižovaniu dlhu verejnej správy v rozpočtovanom období, čím sa zohľadňujú aj požiadavky ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti,“ uviedlo ministerstvo.


 

- Reklama -