Martin Poliačik (SaS): Ministerstvo školstva je vrcholne neschopné! Zaplatí 800-tisíc za posudok, či sa Národný futbalový štadión oplatí, v čase, keď hľadá staviteľa?

0
Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

“Považujeme to za zlyhanie vlády, že nedokázala za dve volebné obdobia predstaviť jasnú a reálnu stratégiu výstavby Národného futbalového štadióna. Vrcholným prejavom tejto neschopnosti je, že ministerstvo školstva v čase, keď hľadá staviteľskú firmu, zaplatí 803 990 eur, aby ešte len zistilo, či sa vôbec oplatí, aby národný futbalový štadión postavil štát,” upozorňuje Poliačik. Podľa tímlídra SaS pre školstvo je otázne, či sa výsledky tejto analýzy vôbec dozvieme a či je vláda pripravená odstúpiť od zámeru výstavby štadiónu zo štátneho rozpočtu, ak sa ukáže, že by to bolo nevýhodné.

Poliačik sa ďalej pýta, prečo si ministerstvo necháva vypracovať takúto drahú analýzu na poslednú chvíľu napriek tomu, že premiér Fico prvé plány výstavby národného štadióna prezentoval už v roku 2009. “Celkovo je podozrivé, že si ministerstvo objednáva tak drahú analýzu od súkromnej firmy a nevyužíva pri tom odborné kapacity, ktorými slovenské ministerstvá disponujú,” poznamenal Poliačik.

Poslanec za SaS pripomína, že po neúspešnom projekte výstavby podnikateľom Ivanom Kmotríkom, na ktorý malo ministerstvo školstva prispieť sumou 27 miliónov eur, prišiel premiér na jar tohto roka s vyhlásením, že štadión postaví štát za vlastné. Deň pred spustením verejného obstarávania na staviteľa (6. augusta 2015) zverejnilo ministerstvo školstva aj zmluvu s audítorskou spoločnosťou KPMG, ktorá má pre rezort dodať do troch mesiacov analýzu v hodnote 803 990 eur. Analýza by mala zhodnotiť možnosti prevzatia projektu štátom, zhodnotiť jednotlivé varianty a odporučiť ďalší postup. Víťaz by mal štadión postaviť za sumu 45 miliónov.

- Reklama -